Wykonanie
Cześć =) Zapraszamy na aromatyczne i chrupiące
udka z kurczaka =)Najlepiej, jeśli będzie to
kurczak ekologiczny, z wolnego wybiegu, z wiejskiego gospodarstwa, gdzie
kurczaki hodowane są w tradycyjny sposób i prowadzą wesoły, podwórkowy żywot =)

Potrzebne będą:-
udka z kurczaka - po jednym na porcję-
sól i
pieprz- ulubione
zioła lub gotowa mieszanka, np. prowansalskie, lub użyte tutaj:
Zioła do drobiu Kamisa-
smalec z gęsi lub
kaczki, ew. inny tłuszcz, np.
masło lub
oliwaSposób wykonania:1) Udka przyprawiamy z obu stron
solą,
pieprzem i
ziołami.2) Odstawiamy na 1-2 godziny w chłodnej temperaturze pokojowej.3) Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C.4) W naczyniu żaroodpornym układamy udka oraz pod każde dajemy trochę tłuszczu i podlewamy kilkoma łyżkami
wody.5) Pieczemy 1 godzinę kilkakrotnie polewając udka tłuszczem z dna naczynia.6) Zwiększamy temperaturę do 220 stopni C i pieczemy kolejne pół godziny, aby zarumienić skórę z zewnątrz.Tak upieczone udka są miękkie i soczyste w środku, z chrupiącą skórką i warstwą zewnętrzną.Tym razem podane były z
kaszą gryczaną oraz
czerwoną kapustą.Smacznego =)Agnieszka