ßßß
Potrzebne będą:- udka z kurczaka - po jednym na porcję- sól i pieprz- ulubione zioła lub gotowa mieszanka, np. prowansalskie, lub użyte tutaj: Zioła do drobiu Kamisa- smalec z gęsi lub kaczki, ew. inny tłuszcz, np. masło lub oliwaSposób wykonania:1) Udka przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i ziołami.2) Odstawiamy na 1-2 godziny w chłodnej temperaturze pokojowej.3) Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C.4) W naczyniu żaroodpornym układamy udka oraz pod każde dajemy trochę tłuszczu i podlewamy kilkoma łyżkami wody.5) Pieczemy 1 godzinę kilkakrotnie polewając udka tłuszczem z dna naczynia.6) Zwiększamy temperaturę do 220 stopni C i pieczemy kolejne pół godziny, aby zarumienić skórę z zewnątrz.Tak upieczone udka są miękkie i soczyste w środku, z chrupiącą skórką i warstwą zewnętrzną.Tym razem podane były z kaszą gryczaną oraz czerwoną kapustą.Smacznego =)Agnieszka