ßßß
Potrzebne będą:- oliwa z oliwek- kilka udek z kurczaka- podobna ilość marchewek pokrojonych na mniejsze kawałki- sól i pieprz- ulubione zioła, np. Zioła do drobiu KamisaSposób wykonania:1) Udka posypujemy z wszystkich stron przyprawami i odstawiamy na 30-60 minut w temperaturze pokojowej.2) Marchewki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy oliwą i wszystko mieszamy.3) Udka z kurczaka układamy na marchewkach w naczyniu.
4) Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni C, a w połowie tego czasu mieszamy wszystko i odwracamy udka na drugą stronę.5) Zwiększamy temperaturę do 220 stopni C i pieczemy kolejne ok. 30 minut, aż skórka ładnie się przyrumieni.
Smacznego =)Agnieszka