Wykonanie
Cześć =)
Udka z kurczaka, to ogólnie lubiane, niedrogie i powszechnie dostępne
mięso, które sprawdza się doskonale w najrozmaitszych potrawach i formach przyrządzenia. Dziś proponujemy udka upieczone z
marchewkami, a podane z
grochem z
kapustą =)
Potrzebne będą:-
oliwa z oliwek- kilka
udek z kurczaka- podobna ilość
marchewek pokrojonych na mniejsze kawałki-
sól i
pieprz- ulubione
zioła, np.
Zioła do drobiu KamisaSposób wykonania:1) Udka posypujemy z wszystkich stron
przyprawami i odstawiamy na 30-60 minut w temperaturze pokojowej.2)
Marchewki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy
solą i
pieprzem, a następnie skrapiamy
oliwą i wszystko mieszamy.3)
Udka z kurczaka układamy na marchewkach w naczyniu.
4) Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni C, a w połowie tego czasu mieszamy wszystko i odwracamy udka na drugą stronę.5) Zwiększamy temperaturę do 220 stopni C i pieczemy kolejne ok. 30 minut, aż skórka ładnie się przyrumieni.
Smacznego =)Agnieszka