ßßß Cookit - przepis na Comber z sarny - kotlety z żeberkiem

Comber z sarny - kotlety z żeberkiem

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Z okazji 1-szej rocznicy powstania bloga, Kasztanowa Kuchnia zaprasza na comber z sarny =)
Comber jest bardzo miękkim i delikatnym mięsem, które nie wymaga specjalistycznej i długotrwałej obróbki. Jego delikatność jest porównywalna do polędwicy wołowej, lecz mięso to jest jeszcze bardziej chude, a co za tym idzie podatne na przesuszenie. Najlepszym więc sposobem na kotlety z sarniego combra jest krótkie smażenie w wysokiej temperaturze, aby mięso pozostało wilgotne i miękkie, na podobnej zasadzie, jak polędwica wołowa.
Dziś proponujemy kotlety z sarniny w najprostszej postaci: przyprawione tylko solą i pieprzem, z dodatkiem niewielkiej ilości czosnku. Czosnku nie może być na tyle dużo, aby przytłoczył smak mięsa, lecz jedynie tyle, żeby ten smak podkreślić.
Sarnina zawiera mniej tłuszczu i kalorii niż wołowina, jest jednak równie bogata w żelazo, cynk i witaminy z grupy B. To czyni ją idealnym mięsem dla zdrowej i zrównoważonej diety.
Jesienią i zimą znakomitym dodatkiem do sarniny są warzywa korzenne, grzyby i kasztany jadalne. Natomiast wiosną i latem wszelkie zielone sałaty, rukola, szparagi.
Comber użyty w tym przypadku pochodził z saren z wolnego wybiegu (z Nowej Zelandii), ale nie dzikich z lasu. Na prawdziwie dziką sarnę sposob przygotowania będzie trochę bardziej skomplikowany i specjalistyczny, ale o tym opowiemy w przyszłosci =)
Potrzebne będą:
- tłuszcz do smażenia, najlepiej smalec z gęsi lub kaczki, masło klarowane, lub oliwa z masłem
-1-centymetrowej grubości kotlety z combra sarniego, po 2-3 na osobę
- sól i pieprz
- masło
- czosnek w ilości 1 ząbek na 2-3 kotlety
Sposób wykonania:
1) Kotlety opruszamy solą i pieprzem, po czym odstawiamy z temperaturze pokojowej na godzinę. Temperatura pokojowa minimalizuje przywieranie mięsa do patelni oraz skraca długość smażenia, co gwarantuje bardziej miękkie i wilgotne mięso.
2)Tłuszcz rozgrzewamy na patelni z grubym dnem, np. ze stali nierdzewnej.
3)Na rozgrzany tłuszcz wykładamy kotlety i smażymy 3-4 minuty z każdej strony. Dłuższe smażenie może spowodować stwardnięcie tego delikatnego mięsa.
4)Zdejmujemy kotlety z patelni na talerz i przykrywamy folia aluminiową na kilka minut, alby temperatura i soki rozeszły się równomiernie po całości kotletów.
5)W tym czasie na patelni rozpuszczamy trochę masła i delikatnie podsmażamy w nim rozdrobniony czosnek, na tyle, aż zapachnie, ale nadal będzie jasny, gdyż zrumieniony czosnek staję się gorzki.
6)Podajemy z dowolnymi dodatkami warzywnymi.
Wszystkim w ogólności życzę smacznego =)
A Maćkowi w szczególności kolejnych lat wesołego kucharzenia w Kasztanowej Kuchni oraz gratuluję wytrwałości w zapale i postępów kulinarno-fotograficznych na przestrzeni
pierwszego roku blogowania =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/10/comber-z-sarny-kotlety-z-zeberkiem.html