Cześć =) Czerwona kapusta z rodzynkami stanowi wyśmienity dodatek do kaczki i gęsi, jak również innych mięs. Dodatek octu balsamicznego ożywia smak kapusty, nadając jej nieco winny smak, a rodzynki uwydatniają lekko słodką nutę balsamiczną. Przepis ten został zainspirowany kapustą z ulubionej restauracji Kasztanowej Kuchni: "Stary Port 13" w Bydgoszczy.Potrzebne będą:- tłuszcz do smażenia, np. smalec z gęsi lub olejkokosowy (2-3 łyżki)- 1 szalotka lub mała cebula, najlepiej czerwona- 1 mała główka czerwonej kapusty- 2 garście rodzynek- sól- 2 łyżki octu balsamicznegoSposób wykonania:1) Rozgrzewamy tłuszcz na przykrywanej patelni lub w rondlu z grubym dnem.2) Szklimy drobno pokrojoną szalotkę (2-3 minuty).3) Wrzucamy poszatkowaną kapustę oraz rodzynki.4) Dodajemy trochę soli i mieszamy wszystko.5) Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 30 minut, to uzyskania odpowiedniej miękkości kapusty6) Na końcu dodajemy ocet balsamiczny i ew. więcej soli, do smakuSmacznego =)Agnieszka