Wykonanie
Cześć =) Faszerowane
papryki, to temat bez końca i taka ilość możliwości, na ile starczy nam wyobraźni. Z reguły
papryki nadziewane są mielonym
mięsem i
ryżem lub
kaszą, ale również najróżniejszymi warzywami i
serami. Dziś przedstawiamy pomysł na
papryki jajeczne. Do jednej połówki
owocu papryki mieszczą się z reguły dwa
jajka i spory kawałek
sera (wielkość dużej łyżki).

Potrzebne będą (na 1 porcję dla bardzo głodnej osoby lub 2 skromniejszy porcje):- 1 łyżeczka
oliwy z oliwek lub
oleju rzepakowego lub
masła- 1
owoc zielonej papryki- 4
jajka- dwa grube plastry
żółtego sera, najlepiej twardszego, typu
cheddar lub gruyere-
sól,
pieprz i dowolne
przyprawy ziołoweSposób wykonania:1)
Papryki przekrawamy na połówki (wzdłuż) i usuwamy gniazda nasienne. Ustawiamy je na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym.2) Wkładamy
papryki do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C na ok. 5 minut, aby nieco odparowała z nich
woda. Robimy to ponieważ nadmiar
wody może zbytnio rozwodnić później
jajko i utrudnić jego ścięcie.3) Wyciągamy
papryki z piekarnika i do każdej połówki
papryki wkładamy kawałek
sera tak, aby stanowił przegródkę na środku.4) Po każdej stronie serowej przegródki wbijamy po jednym niedużym
jaju oraz posypujemy
przyprawami.5) Ponownie wkładamy naczynie z
paprykami do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż
jajka się zetnąSmacznego =)Agnieszka