Wykonanie
Cześć =) Dziś kolejna wersja tradycyjnej potrawy polskiej, a przede wszystkim kujawskiej, czyli klusek ziemniaczanych. Jest to świetne danie na jesienne chłody.Kluski ziemniaczane na Kujawach podaje się ze skwarkami,
białym serem i podsmażaną
kiszoną kapustą.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania klusek ziemniaczanych, ponieważ naprawdę warto!




Potrzebne będą:- ok. 1 kg
ziemniaków- 6 łyżek
mąki pszennej- 1
jajko- łyżka
soli-
boczek wieprzowy-
cebula- 30-40 dg
kapusty kiszonej-
biały serSposób wykonania:1)
Ziemniaki obrać opłukać i zetrzeć na drobnej tarce.2) Starte
ziemniaki odcisnąć z soku (np. przez drobne sitko).3) Wyciśnięty sok pozostawić, aby się ustał, następnie zlać z wierzchu płyn, a pozostałość z dna dodać do utartych
ziemniaków.4) Dodać
jajko,
sól,
mąkę i wyrobić ciasto. Powinno
mieć taką konsystencję, żeby odchodziło od łyżki po jej potrząśnięciu.5) W garnku zagotować osoloną
wodę (z dodatkiem łyżki
oliwy) i łyżką lub łyżeczką kłaść kluski.6) Kluski gotować kilka minut (około 4 minut) od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.7)
Boczek pokroić w kostkę, a następnie usmażyć go na skwarki.8)
Kapustę kiszoną i
cebulę posiekać i podsmażyć całość, aż do zarumienienia się
kapusty.Gotowe!

Smacznego =)