ßßß

Potrzebne będą:- ok. 1 kg ziemniaków- 6 łyżek mąki pszennej- 1 jajko- łyżka soli- boczek wieprzowy- cebula- 30-40 dg kapusty kiszonej- biały serSposób wykonania:1) Ziemniaki obrać opłukać i zetrzeć na drobnej tarce.2) Starte ziemniaki odcisnąć z soku (np. przez drobne sitko).3) Wyciśnięty sok pozostawić, aby się ustał, następnie zlać z wierzchu płyn, a pozostałość z dna dodać do utartych ziemniaków.4) Dodać jajko, sól, mąkę i wyrobić ciasto. Powinno mieć taką konsystencję, żeby odchodziło od łyżki po jej potrząśnięciu.5) W garnku zagotować osoloną wodę (z dodatkiem łyżki oliwy) i łyżką lub łyżeczką kłaść kluski.6) Kluski gotować kilka minut (około 4 minut) od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.7) Boczek pokroić w kostkę, a następnie usmażyć go na skwarki.8) Kapustę kiszoną i cebulę posiekać i podsmażyć całość, aż do zarumienienia się kapusty.Smacznego =)