Wykonanie
Cześć =) Dziś potrawa, która jest jedną ze specjalności babci Krysi, czyli kluski ziemniaczane (szare kluski) ze skwarkami, zasmażaną
kapustą i
białym serem =)Jest to jedna z naszych potraw rodzinnych, które babcia podaje dla większej liczby gości, podczas spotkań familijnych.Kluski to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, oparta na
mące i ziemniakach. Jako ciekawostkę warto wspomnieć, że kuchnia polska słynie z największej ilości potraw ziemniaczanych, mącznych i
kapustnych, co spowodowane jest tym, że są to produkty tanie i były najłatwiej dostępne w okresie zaborów.Kluski podajemy ze skwarkami z
boczku, zasmażaną
kapustą i
białym serem.Kluski ziemniaczane są potrawą dosyć pracochłonną, ale gwarantuję, że naprawdę warto =)


Potrzebne będą:- ok. 1 kg
ziemniaków- 6 łyżek
mąki pszennej- 1
jajko- łyżka
soli-
boczek wieprzowy-
cebula- 30-40 dg
kapusty kiszonej-
biały serSposób wykonania:1)
Ziemniaki obrać opłukać i zetrzeć na drobnej tarce.2) Starte
ziemniaki odcisnąć z soku (np. przez drobne sitko).3) Wyciśnięty sok pozostawić, aby się ustał, następnie zlać z wierzchu płyn, a pozostałość z dna dodać do utartych
ziemniaków.4) Dodać
jajko,
sól,
mąkę i wyrobić ciasto. Powinno
mieć taką konsystencję, żeby odchodziło od łyżki po jej potrząśnięciu.5) W garnku zagotować osoloną
wodę (z dodatkiem łyżki
oliwy) i łyżką lub łyżeczką kłaść kluski.6) Kluski gotować kilka minut (około 4 minut) od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.7)
Boczek pokroić w kostkę, a następnie usmażyć go na skwarki.8)
Kapustę kiszoną i
cebulę posiekać i podsmażyć całość, aż do zarumienienia się
kapusty.Smacznego =)