ßßß Cookit - przepis na Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Dziś potrawa, która jest jedną ze specjalności babci Krysi, czyli kluski ziemniaczane (szare kluski) ze skwarkami, zasmażaną kapustą i białym serem =)
Jest to jedna z naszych potraw rodzinnych, które babcia podaje dla większej liczby gości, podczas spotkań familijnych.
Kluski to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, oparta na mące i ziemniakach. Jako ciekawostkę warto wspomnieć, że kuchnia polska słynie z największej ilości potraw ziemniaczanych, mącznych i kapustnych, co spowodowane jest tym, że są to produkty tanie i były najłatwiej dostępne w okresie zaborów.
Kluski podajemy ze skwarkami z boczku, zasmażaną kapustą i białym serem.
Kluski ziemniaczane są potrawą dosyć pracochłonną, ale gwarantuję, że naprawdę warto =)
Potrzebne będą:
- ok. 1 kg ziemniaków
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 jajko
- łyżka soli
- boczek wieprzowy
- cebula
- 30-40 dg kapusty kiszonej
- biały ser
Sposób wykonania:
1) Ziemniaki obrać opłukać i zetrzeć na drobnej tarce.
2) Starte ziemniaki odcisnąć z soku (np. przez drobne sitko).
3) Wyciśnięty sok pozostawić, aby się ustał, następnie zlać z wierzchu płyn, a pozostałość z dna dodać do utartych ziemniaków.
4) Dodać jajko, sól, mąkę i wyrobić ciasto. Powinno mieć taką konsystencję, żeby odchodziło od łyżki po jej potrząśnięciu.
5) W garnku zagotować osoloną wodę (z dodatkiem łyżki oliwy) i łyżką lub łyżeczką kłaść kluski.
6) Kluski gotować kilka minut (około 4 minut) od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
7) Boczek pokroić w kostkę, a następnie usmażyć go na skwarki.
8) Kapustę kiszoną i cebulę posiekać i podsmażyć całość, aż do zarumienienia się kapusty.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/03/szare-kluski.html