ßßß Cookit - przepis na Żeberka w kapuście po włosku

Żeberka w kapuście po włosku

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Żeberka w kapuście to jedna z popularniejszych pozycji na liście dań
kuchni polskiej, występująca w wielu odmianach.
Dzisiaj przedstawiamy wersję inspirowaną kuchnią włoską.
Są to kotlety z żeberkiem podane z jarmużem - popularnym we Włoszech rodzajem kapusty. Zamiast jarmużu można również użyć kapusty włoskiej,
bardziej znanej i dostępnej na polskim rynku =)
Potrzebne będą (na 4 porcje)
-1 łyżeczka oliwy z oliwek
-1 łyżeczka masła
-4 kotlety wieprzowe z żebrem (z końca schabu)
-sól i pieprz
-2 łyżki soku z cytryny
-1 duża cebula
-1 mała główka kapusty włoskiej lub podobna ilość jarmużu
-drobno starty twardy ser włoski, np. pecorino, parmezan
Sposób wykonania:
1)Kotlety przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na 30-40 minut.
2)Rozgrzewamy tłuszcz na dnie dużego garnka z grubszym dnem i smażymy kotlety do przyrumienienia i wytopienia tłuszczu, po 4-5 minut z każdej strony, po czym wykładamy je na talerz.
3)Wlewamy sok z cytryny i łopatką zdrapujemy z dna przylepione brązowości (deglazujemy).
4)Do garnka wrzucamy cebulę i szklimy ją kilka minut. Można dodać trochę oliwy, jeśli jest zbyt sucho.
5)Następnie wrzucamy jarmuż lub kapustę i lekko solimy.
6)Mieszamy kapustę z cebulą, na wierzch wykładamy z powrotem kotlety i zlewamy z talerza sos, który puściły.
7)Przykrywamy i dusimy 15-20 minut, aż kapusta będzie miękka.
8)Na talerzu wykładamy kapustę, kotlety i posypujemy wszystko drobno startym serem oraz świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/09/zeberka-w-kapuscie-po-wosku.html