ßßß
Potrzebne będą (na 4 porcje)-1 łyżeczka oliwy z oliwek-1 łyżeczka masła-4 kotlety wieprzowe z żebrem (z końca schabu)-sól i pieprz-2 łyżki soku z cytryny-1 duża cebula-1 mała główka kapusty włoskiej lub podobna ilość jarmużu-drobno starty twardy ser włoski, np. pecorino, parmezan
Sposób wykonania:1)Kotlety przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na 30-40 minut.2)Rozgrzewamy tłuszcz na dnie dużego garnka z grubszym dnem i smażymy kotlety do przyrumienienia i wytopienia tłuszczu, po 4-5 minut z każdej strony, po czym wykładamy je na talerz.3)Wlewamy sok z cytryny i łopatką zdrapujemy z dna przylepione brązowości (deglazujemy).4)Do garnka wrzucamy cebulę i szklimy ją kilka minut. Można dodać trochę oliwy, jeśli jest zbyt sucho.5)Następnie wrzucamy jarmuż lub kapustę i lekko solimy.6)Mieszamy kapustę z cebulą, na wierzch wykładamy z powrotem kotlety i zlewamy z talerza sos, który puściły.7)Przykrywamy i dusimy 15-20 minut, aż kapusta będzie miękka.8)Na talerzu wykładamy kapustę, kotlety i posypujemy wszystko drobno startym serem oraz świeżo mielonym pieprzem.Smacznego =)Agnieszka