Wykonanie
Cześć =)
Żeberka w
kapuście to jedna z popularniejszych pozycji na liście dańkuchni polskiej, występująca w wielu odmianach.Dzisiaj przedstawiamy wersję inspirowaną kuchnią włoską.Są to kotlety z
żeberkiem podane z
jarmużem - popularnym we Włoszech rodzajem
kapusty. Zamiast
jarmużu można również użyć
kapusty włoskiej,bardziej znanej i dostępnej na polskim rynku =)

Potrzebne będą (na 4 porcje)-1 łyżeczka
oliwy z oliwek-1 łyżeczka
masła-4 kotlety wieprzowe z żebrem (z końca
schabu)-
sól i
pieprz-2 łyżki
soku z cytryny-1 duża
cebula-1 mała główka
kapusty włoskiej lub podobna ilość
jarmużu-drobno starty twardy
ser włoski, np. pecorino,
parmezan

Sposób wykonania:1)Kotlety przyprawiamy
solą i
pieprzem. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na 30-40 minut.2)Rozgrzewamy tłuszcz na dnie dużego garnka z grubszym dnem i smażymy kotlety do przyrumienienia i wytopienia tłuszczu, po 4-5 minut z każdej strony, po czym wykładamy je na talerz.3)Wlewamy
sok z cytryny i
łopatką zdrapujemy z dna przylepione brązowości (deglazujemy).4)Do garnka wrzucamy
cebulę i szklimy ją kilka minut. Można dodać trochę
oliwy, jeśli jest zbyt sucho.5)Następnie wrzucamy
jarmuż lub
kapustę i lekko solimy.6)Mieszamy
kapustę z
cebulą, na wierzch wykładamy z powrotem kotlety i zlewamy z talerza sos, który puściły.7)Przykrywamy i dusimy 15-20 minut, aż
kapusta będzie miękka.8)Na talerzu wykładamy
kapustę, kotlety i posypujemy wszystko drobno
startym serem oraz świeżo mielonym
pieprzem.Smacznego =)Agnieszka