ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa smażona z papryką i cebulą

Kiełbasa smażona z papryką i cebulą

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Gdy mamy ochotę na szybki i pożywny posiłek, bez większego wkładu czasu i pracy w przygotowanie, świetnym rozwiązaniem jest przyrządzenie kiełbasy
usmażonej z warzywami. Takie proste danie może być prawdziwym
rarytasem, jeśli uda nam się zdobyć swojską kiełbasę wyrabianą tradycyjnym sposobem.
Kiełbasa użyta w poniższym przepisie jest gotowana i lekko podwędzana, z dużą ilością czosnku.
Ale można użyć dowolnej kiełbasy o mniej więcej podobnym charakterze.
Do tego szybko przesmażone paski cebuli i kolorowej papryki, i mamy obiad lub kolację w 15 minut =)
Potrzebne będą (na 2-3 porcje):
- 1 łyżeczka oleju
- ok. 300g swojskiej kiełbasy pokrojonej w grube ukośne plastry
- 1 cebula
- 2 papryki
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Sposób wykonania:
1) Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy plastry kiełbasy po 2-3 minuty z każdej strony, do lekkiego zarumienienia.
2) Przekładamy kiełbasę na talerz i wrzucamy na patelnie cebulę oraz paprykę, pokrojone w dość cienkie paski.
3) Smażymy warzywa na sporym ogniu, mieszając, do lekkiego zeszklenia cebuli i zmięknięcia papryki (ok. 4-5 minut).
4) Przyprawiamy warzywa solą i pieprzem oraz duża ilością majeranku.
5) Przekładamy kiełbasę z powrotem na patelnie do warzyw, mieszamy, przykrywamy i trzymamy na najmniejszym ogniu kolejne 2-3 minuty w celu połączenia wszystkich smaków.
6) Podajemy z pieczywem, ziemniakami, bądź innymi dowolnymi dodatkami.
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/09/kiebasa-smazona-z-papryka-i-cebula.html