Wykonanie
Cześć =) W zeszłym roku, podczas służbowego wyjazdu na Wyspę Jersey, nasz kontrahent zaprosił nas do nadmorskiej restauracji, w której menu były bardzo egzotyczne potrawy. Ja jako surfer - zamówiłem oczywiście
stek z rekina =) O takim też
steku opowiadałem Agnieszce, która zaciekawiona tematem postanowiła sama go zrobić,ponieważ ma bezpośredni dostęp do tego typu świeżych produktów.

Potrzebne
beda:- 4 grube
steki z rekina (ok. 800g)

Marynata:- 3 łyżki
sosu sojowego- 3 łyżki
octu winnego lub
ryżowego- 3 łyżki
soku z cytryny- 3 łyżki
oleju- 1 ząbek
czosnku rozdrobniony w prasce-
sól i grubo mielony
czarny pieprz (po ok. pol łyżeczki)Sposób wykonania:1) Składniki marynaty mieszamy i zalewamy nią kawałki
ryby w misce. Marynujemy przynajmniej godzinę, do kilku, a można przez cala noc. W połowie czasu przewracamy
steki na druga stronę.2) Nagrzewamy piekarnik do 165 stopni C, po czym wkładamy do niego
rybę ułozoną w naczyniu żaroodpornym.3) Pieczemy ok. 40 minut, do momentu, aż
ryba łatwo będzie dała łatwo się rozdzielać widelcem.

Smacznego =)Agnieszka / Maciek