ßßß Cookit - przepis na Rekin pieczony

Rekin pieczony

nazwa

Wykonanie

Cześć =) W zeszłym roku, podczas służbowego wyjazdu na Wyspę Jersey, nasz kontrahent zaprosił nas do nadmorskiej restauracji, w której menu były bardzo egzotyczne potrawy. Ja jako surfer - zamówiłem oczywiście stek z rekina =) O takim też steku opowiadałem Agnieszce, która zaciekawiona tematem postanowiła sama go zrobić,
ponieważ ma bezpośredni dostęp do tego typu świeżych produktów.
Potrzebne beda:
- 4 grube steki z rekina (ok. 800g)
Marynata:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octu winnego lub ryżowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku rozdrobniony w prasce
- sól i grubo mielony czarny pieprz (po ok. pol łyżeczki)
Sposób wykonania:
1) Składniki marynaty mieszamy i zalewamy nią kawałki ryby w misce. Marynujemy przynajmniej godzinę, do kilku, a można przez cala noc. W połowie czasu przewracamy steki na druga stronę.
2) Nagrzewamy piekarnik do 165 stopni C, po czym wkładamy do niego rybę ułozoną w naczyniu żaroodpornym.
3) Pieczemy ok. 40 minut, do momentu, aż ryba łatwo będzie dała łatwo się rozdzielać widelcem.
Smacznego =)
Agnieszka / Maciek
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/07/rekin-pieczony.html