ßßß


Potrzebne będą:- 0,4 kg śledzi z beczki lub filetów ze śledzia- 200 ml gęstej, kwaśnej, zimnej śmietany- średniej wielkości cebula- łyżeczka octu winnego- 3/4 łyżeczki cukruSposób wykonania:1) Śledzie wypatroszyć. Filety w całości namoczyć w lodowatej wodzie przez 2-3 godziny, którą w trakcie należy wymienić.2) Filety pokroić na 2-3 cm dzwonka i ułożyć na półmisku.3) Cebulę pokroić w cienkie piórka i sparzyć wrzątkiem w durszlaku. Odczekać, by ostygła i rozłożyć na śledziach.4) Śmietanę wymieszać z cukrem i octem.5) Zalać całość i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Można posypać pieprzem.
Mówię Wam - bąba :o)Smacznego =)