ßßß Cookit - przepis na Steki wieprzowe z kością

Steki wieprzowe z kością

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Grube steki ze schabu z kością są wspaniałym kąskiem dla miłośników wieprzowiny.
Odpowiednio przygotowane pozostają soczyste i kruche.
Schab jest mięsem dość suchym, dlatego przy pieczeniu lub smażeniu go należy bacznie uważać,
by mięso nie przekroczyło temperatury wewnętrznej 60-65 stopni C.
Przy takiej temperaturze w mięsie pozostają wszystkie soki,
co zapewnia wilgotna i kruchą konsystencję oraz wyborny smak.
Dziś przedstawiamy steki wieprzowe z kością ze schabu z polędwicą
smażone na żeliwnej patelni grillowej.
Potrzebne będą:
- grube plastry schabu z polędwicą z kością (ok. 1,5 cm grubości)
- sól i pieprz
- dowolna mieszanka ziołowa, np. marynata staropolska lub zioła prowansalskie
- olej rzepakowy
Sposób wykonania:
1) Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami, nacieramy olejem i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. godzinę.
2) Wykładamy steki na mocno rozgrzaną patelnię (grillową lub inną z grubym dnem) i smażymy po 5 minut z każdej strony, po czym zdejmujemy patelnię z palnika, przykrywamy i trzymamy na patelni kolejne 10 minut. Sprawdzamy temperatuę wewnętrzną w najgrubszym miejscu przy kości - powinna wynosić ok. 60-65 stopni C.
3. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Na zdjęciu ziemniaki z wody oraz fasolka szparagowa z migdałami.
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/05/steki-wieprzowe-z-koscia.html