Wykonanie
Cześć =) Grube
steki ze
schabu z kością są wspaniałym
kąskiem dla miłośników
wieprzowiny.Odpowiednio przygotowane pozostają soczyste i kruche.
Schab jest
mięsem dość suchym, dlatego przy pieczeniu lub smażeniu go należy bacznie uważać,by
mięso nie przekroczyło temperatury wewnętrznej 60-65 stopni C.Przy takiej temperaturze w
mięsie pozostają wszystkie
soki,co zapewnia wilgotna i kruchą konsystencję oraz wyborny smak.Dziś przedstawiamy
steki wieprzowe z kością ze
schabu z
polędwicąsmażone na żeliwnej patelni grillowej.
Potrzebne będą:- grube plastry
schabu z
polędwicą z kością (ok. 1,5 cm grubości)-
sól i
pieprz- dowolna mieszanka
ziołowa, np. marynata staropolska lub
zioła prowansalskie-
olej rzepakowySposób wykonania:1)
Mięso przyprawiamy
solą,
pieprzem i
ziołami, nacieramy
olejem i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. godzinę.
2) Wykładamy
steki na mocno rozgrzaną patelnię (grillową lub inną z grubym dnem) i smażymy po 5 minut z każdej strony, po czym zdejmujemy patelnię z palnika, przykrywamy i trzymamy na patelni kolejne 10 minut. Sprawdzamy temperatuę wewnętrzną w najgrubszym miejscu przy kości - powinna wynosić ok. 60-65 stopni C.
3. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Na zdjęciu
ziemniaki z
wody oraz
fasolka szparagowa z
migdałami.
Smacznego =)Agnieszka