ßßß Cookit - przepis na Stek wołowy z antrykotu

Stek wołowy z antrykotu

nazwa

Wykonanie

Antrykot jest mięsem, które najlepiej, po polędwicy, nadaje się na szybkie,
grillowane steki. Plastry antrykotu można przed obróbką cieplną potrzymać
czas jakiś w marynacie, by było jeszcze bardziej kruche,
ale nawet usmażone bez marynowania posiadają przyjemną i miękką konsystencję, niewiele odbiegającą od polędwicy.
Antrykot jest mięsem dość tłustym, dlatego świetnie nadaje się na grilla.
Dziś przedstawiamy steki smażone na żeliwnej patelni grillowej,
przyprawione ziołami prowansalskimi, których lekko apteczny posmak
świetnie komponuje się z nieco tłustym a konkretnym w smaku
mięsem wołowym.
Potrzebne będą:
- stek a antrykotu o grubości ok. 1,5 - 2 cm (ilość zależna od liczby oraz apetytu gości, z uzględnieniem wagi poszczególnych steków, gdzie można przyjąć, że na jedną osobę przypada ok. 400-500g)
- przyprawy: sól, pieprz i zioła prowansalskie (lub inna mieszanka ziołowa albo marynata w proszku)
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
Sposób wykonania:
1) Steki trzymamy w temperaturze pokojowej przynajmniej 30 minut przed grillowaniem.
2) Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami (ziołami lub marynatą można przyprawić wcześniej)
oraz nacieramy oliwą lub olejem.
3) Rozgrzewamy patelnię grillową lub ruszt na grillu do imentu, po czym wykładamy nań steki i grillujemy ok. 5-6 minut z każdej strony. Otrzymamy w ten sposób średni-krwisty stopień wypieczenia.
4) Po zdjęciu z grilla trzymamy steki na talerzu lub desce przykryte folią aluminiową (w celu zachowania ciepła) następne 8-10 minut, aby temperatura wewnętrzna mięsa oraz soki rozeszły się równomiernie po całości.
5) Podajemy z dowolnymi warzywami, jak np. widoczne na zdjęciu pomidor i grillowana cukinia. Pasuj ą do steków również frytki lub ziemniaki pieczone w folii.
Smacznego =)
Oraz nie zapomnijmy o dobrym wytrawnym czerwonym winie, jako idealnym napoju do wołowego steka ....
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/05/stek-woowy-z-antrykotu.html