Wykonanie
Antrykot jest
mięsem, które najlepiej, po
polędwicy, nadaje się na szybkie,grillowane
steki. Plastry
antrykotu można przed obróbką cieplną potrzymaćczas jakiś w marynacie, by było jeszcze bardziej kruche,ale nawet usmażone bez marynowania posiadają przyjemną i miękką konsystencję, niewiele odbiegającą od
polędwicy.
Antrykot jest
mięsem dość tłustym, dlatego świetnie nadaje się na grilla.Dziś przedstawiamy
steki smażone na żeliwnej patelni grillowej,przyprawione
ziołami prowansalskimi, których lekko apteczny posmakświetnie komponuje się z nieco tłustym a konkretnym w smaku
mięsem wołowym.
Potrzebne będą:-
stek a
antrykotu o grubości ok. 1,5 - 2 cm (ilość zależna od liczby oraz apetytu gości, z uzględnieniem wagi poszczególnych
steków, gdzie można przyjąć, że na jedną osobę przypada ok. 400-500g)-
przyprawy:
sól,
pieprz i
zioła prowansalskie (lub inna mieszanka
ziołowa albo marynata w proszku)-
oliwa z oliwek lub
olej rzepakowySposób wykonania:1)
Steki trzymamy w temperaturze pokojowej przynajmniej 30 minut przed grillowaniem.
2) Przyprawiamy
solą,
pieprzem i
ziołami (
ziołami lub marynatą można przyprawić wcześniej)oraz nacieramy
oliwą lub
olejem.
3) Rozgrzewamy patelnię grillową lub ruszt na grillu do imentu, po czym wykładamy nań
steki i grillujemy ok. 5-6 minut z każdej strony. Otrzymamy w ten sposób średni-krwisty stopień wypieczenia.4) Po zdjęciu z grilla trzymamy
steki na talerzu lub desce przykryte folią aluminiową (w celu zachowania ciepła) następne 8-10 minut, aby temperatura wewnętrzna
mięsa oraz
soki rozeszły się równomiernie po całości.5) Podajemy z dowolnymi warzywami, jak np. widoczne na zdjęciu
pomidor i grillowana
cukinia. Pasuj ą do
steków również frytki lub
ziemniaki pieczone w folii.
Smacznego =)Oraz nie zapomnijmy o dobrym
wytrawnym czerwonym winie, jako idealnym
napoju do wołowego
steka ....Agnieszka