Wykonanie
Lubicie twaróg? Ja uwielbiam.
Bułka z
twarogiem,
rzodkiewką i
szczypiorem, to jedna z moich ulubionych kanapek =)W zależności od chęci i czasu,
twaróg robię samodzielnie lub kupuję. Metoda jest szalenie prosta i polecam ją wszystkim miłośnikom
serów oraz zdrowego jedzenia.Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciami i zachęcam do samodzielnego przygotowania, ponieważ naprawdę warto! =)



Składniki:- 1 litr
mleka słodkiego- 1 litr
mleka zsiadłegoSposób wykonania:
Mleko należy potrzymać 2-3 dni, aż zsiądzie. Istotne dla smaku naszego
twarogu jest wychwycenie najlepszego momentu, kiedy
mleko już zsiadło i można go użyć. Bezpośrednio przed zrobieniem
twarogu należy je dokładnie rozbełtać.
Mleko słodkie zagotować w dużym garnku. Wyłączyć płomień i natychmiast wlać do niego
mleko zsiadłe i zamieszać kilka
razy. Pozostawić w garnku na ok. 1 godzinę. Następnie całą zawartość garnka przelać przez bardzo gęste sito lub gazę położoną na sitku i pozostawić na jakiś czas. Tak uzyskany
twaróg proponuję podawać z
rzodkiewką i
szczypiorem.Smacznego =)