ßßß Cookit - przepis na Twaróg

Twaróg

nazwa

Wykonanie

Lubicie twaróg? Ja uwielbiam. Bułka z twarogiem, rzodkiewką i szczypiorem, to jedna z moich ulubionych kanapek =)
W zależności od chęci i czasu, twaróg robię samodzielnie lub kupuję. Metoda jest szalenie prosta i polecam ją wszystkim miłośnikom serów oraz zdrowego jedzenia.
Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciami i zachęcam do samodzielnego przygotowania, ponieważ naprawdę warto! =)
Składniki:
- 1 litr mleka słodkiego
- 1 litr mleka zsiadłego
Sposób wykonania:
Mleko należy potrzymać 2-3 dni, aż zsiądzie. Istotne dla smaku naszego twarogu jest wychwycenie najlepszego momentu, kiedy mleko już zsiadło i można go użyć. Bezpośrednio przed zrobieniem twarogu należy je dokładnie rozbełtać.
Mleko słodkie zagotować w dużym garnku. Wyłączyć płomień i natychmiast wlać do niego mleko zsiadłe i zamieszać kilka razy. Pozostawić w garnku na ok. 1 godzinę. Następnie całą zawartość garnka przelać przez bardzo gęste sito lub gazę położoną na sitku i pozostawić na jakiś czas. Tak uzyskany twaróg proponuję podawać z rzodkiewką i szczypiorem.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/01/twarog.html