ßßß Cookit - przepis na Twaróg (2)

Twaróg (2)

nazwa

Wykonanie

Zachęcam do samodzielnego przygotowania twarogu, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:
- 1 litr mleka słodkiego
- 1 litr mleka zsiadłego
Sposób wykonania:
1) Mleko należy potrzymać 2-3 dni, aż zsiądzie. Istotne dla smaku naszego twarogu jest wychwycenie najlepszego momentu, kiedy mleko już zsiadło i można go użyć. Bezpośrednio przed zrobieniem twarogu należy je dokładnie rozbełtać.
2) Mleko słodkie zagotowujemy w dużym garnku. Wyłączamy płomień i natychmiast wlewamy do niego mleko zsiadłe i mieszamy kilka razy. Pozostawiamy w garnku na około 1 godzinę. Następnie całą zawartość garnka przelewamy przez bardzo gęste sito lub gazę położoną na sitku i pozostawiamy na jakiś czas.
Tak uzyskany twaróg proponuję podawać z rzodkiewką i szczypiorkiem.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2015/05/twarog-2.html