Wykonanie
Zachęcam do samodzielnego przygotowania
twarogu, ponieważ naprawdę warto!

Potrzebne będą:- 1 litr
mleka słodkiego- 1 litr
mleka zsiadłegoSposób wykonania:1)
Mleko należy potrzymać 2-3 dni, aż zsiądzie. Istotne dla smaku naszego
twarogu jest wychwycenie najlepszego momentu, kiedy
mleko już zsiadło i można go użyć. Bezpośrednio przed zrobieniem
twarogu należy je dokładnie rozbełtać.2)
Mleko słodkie zagotowujemy w dużym garnku. Wyłączamy płomień i natychmiast wlewamy do niego
mleko zsiadłe i mieszamy kilka
razy. Pozostawiamy w garnku na około 1 godzinę. Następnie całą zawartość garnka przelewamy przez bardzo gęste sito lub gazę położoną na sitku i pozostawiamy na jakiś czas.Tak uzyskany
twaróg proponuję podawać z
rzodkiewką i
szczypiorkiem.Smacznego =)