Wykonanie
Tatar jest potrawą, którą uwielbia prawie każdy członek mojej rodziny. Wyznajemy zasadę, że tatar może być tylko dobry, albo bardzo dobry.Tatar jest potrawą z surowego
mięsa, która nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Najważniejszym elementem odpowiedzialnym za jej smak, jest wysokiej jakości świeża
wołowina.Tatar podajemy z
surowym żółtkiem (czyli bez
białka, którego się pozbywamy)
jajka kurzego lub przepiórczego.Ważną rolę odgrywają odpowiednie dodatki, czyli: drobno pokrojona
cebula i
ogórek kiszony. Ja jem bez
ogórka kiszonego i taka też będzie dziś wersja. Opcjonalnie można dodać
grzybki marynowane,
kapary czy
oliwki.Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciami i zachęcam do samodzielnego przygotowania, ponieważ naprawdę warto! =)
W prawidłowym wykonaniu wszystkie dodatki powinny być ułożone osobno obok
mięsa, na którym leży całe
żółtko. Przed zjedzeniem tatara należy wymieszać na talerzu
mięso z
żółtkiem (można też dodać do
mięsa dodatki, ale najlepiej dobierać je osobno, do każdego kęsa). Na zdjęciach dołączonych do tego przepisu przedstawiam już wykonanie zrobione przed samym zjedzeniem, czyli
mięso z wymieszanym
żółtkiem i dodaną
cebulą. W przyszłości postaram się przedstawić tatar z dodatkami ułożonymi osobno.Składniki:- 400 g bardzo świeżej, chudej
wołowiny (najlepiej
polędwicy). Ja czasami kupuje gotowy tatar paczkowany firmy Morliny (zmielone
mięso wołowe najwyższej jakości). Bardzo ważna rzecz: nie stosujemy
wołowiny rozmrożonej.- 3-4
żółtka jaj kurzych lub 4-8
żółtek jaj przepiórczych-
sól,
pieprz- 1
cebula- 1
ogórek kiszonySposób wykonania:Dodatki do tatara kroimy w drobną kostkę. Z
wołowiny usuwamy błonę i mielimy w maszynce o grubych oczkach. Później można dodatkowo posiekać bardzo
ostrym nożem.
Mięso doprawiamy
solą i
pieprzem. Z
mięsa formujemy na talerzu kule, a na czubku robimy zagłębienie. W zagłębienie wbijamy
żółtko jaja. Dookoła tatara układamy drobno pokrojone dodatki. Tatara podajemy schłodzonego. Ze względu na zawartość surowego
mięsa, nie powinien być podany później, niż tego samego dnia, w którym został przyrządzony.Po zjedzeniu tatara - oczywiście obowiązkowa łyżka
tranu =)Smacznego =)