ßßß

W prawidłowym wykonaniu wszystkie dodatki powinny być ułożone osobno obok mięsa, na którym leży całe żółtko. Przed zjedzeniem tatara należy wymieszać na talerzu mięso z żółtkiem (można też dodać do mięsa dodatki, ale najlepiej dobierać je osobno, do każdego kęsa). Na zdjęciach dołączonych do tego przepisu przedstawiam już wykonanie zrobione przed samym zjedzeniem, czyli mięso z wymieszanym żółtkiem i dodaną cebulą. W przyszłości postaram się przedstawić tatar z dodatkami ułożonymi osobno.Składniki:- 400 g bardzo świeżej, chudej wołowiny (najlepiej polędwicy). Ja czasami kupuje gotowy tatar paczkowany firmy Morliny (zmielone mięso wołowe najwyższej jakości). Bardzo ważna rzecz: nie stosujemy wołowiny rozmrożonej.- 3-4 żółtka jaj kurzych lub 4-8 żółtek jaj przepiórczych- sól, pieprz- 1 cebula- 1 ogórek kiszonySposób wykonania:Dodatki do tatara kroimy w drobną kostkę. Z wołowiny usuwamy błonę i mielimy w maszynce o grubych oczkach. Później można dodatkowo posiekać bardzo ostrym nożem. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy na talerzu kule, a na czubku robimy zagłębienie. W zagłębienie wbijamy żółtko jaja. Dookoła tatara układamy drobno pokrojone dodatki. Tatara podajemy schłodzonego. Ze względu na zawartość surowego mięsa, nie powinien być podany później, niż tego samego dnia, w którym został przyrządzony.Po zjedzeniu tatara - oczywiście obowiązkowa łyżka tranu =)Smacznego =)