ßßß Cookit - przepis na Tatar wołowy

Tatar wołowy

nazwa

Wykonanie

Tatar jest potrawą, którą uwielbia prawie każdy członek mojej rodziny. Wyznajemy zasadę, że tatar może być tylko dobry, albo bardzo dobry.
Tatar jest potrawą z surowego mięsa, która nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Najważniejszym elementem odpowiedzialnym za jej smak, jest wysokiej jakości świeża wołowina.
Tatar podajemy z surowym żółtkiem (czyli bez białka, którego się pozbywamy) jajka kurzego lub przepiórczego.
Ważną rolę odgrywają odpowiednie dodatki, czyli: drobno pokrojona cebula i ogórek kiszony. Ja jem bez ogórka kiszonego i taka też będzie dziś wersja. Opcjonalnie można dodać grzybki marynowane, kapary czy oliwki.
Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciami i zachęcam do samodzielnego przygotowania, ponieważ naprawdę warto! =)
W prawidłowym wykonaniu wszystkie dodatki powinny być ułożone osobno obok mięsa, na którym leży całe żółtko. Przed zjedzeniem tatara należy wymieszać na talerzu mięso z żółtkiem (można też dodać do mięsa dodatki, ale najlepiej dobierać je osobno, do każdego kęsa). Na zdjęciach dołączonych do tego przepisu przedstawiam już wykonanie zrobione przed samym zjedzeniem, czyli mięso z wymieszanym żółtkiem i dodaną cebulą. W przyszłości postaram się przedstawić tatar z dodatkami ułożonymi osobno.
Składniki:
- 400 g bardzo świeżej, chudej wołowiny (najlepiej polędwicy). Ja czasami kupuje gotowy tatar paczkowany firmy Morliny (zmielone mięso wołowe najwyższej jakości). Bardzo ważna rzecz: nie stosujemy wołowiny rozmrożonej.
- 3-4 żółtka jaj kurzych lub 4-8 żółtek jaj przepiórczych
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 1 ogórek kiszony
Sposób wykonania:
Dodatki do tatara kroimy w drobną kostkę. Z wołowiny usuwamy błonę i mielimy w maszynce o grubych oczkach. Później można dodatkowo posiekać bardzo ostrym nożem. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy na talerzu kule, a na czubku robimy zagłębienie. W zagłębienie wbijamy żółtko jaja. Dookoła tatara układamy drobno pokrojone dodatki. Tatara podajemy schłodzonego. Ze względu na zawartość surowego mięsa, nie powinien być podany później, niż tego samego dnia, w którym został przyrządzony.
Po zjedzeniu tatara - oczywiście obowiązkowa łyżka tranu =)
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/01/tatar.html