Wykonanie

Przepyszny sernik, wytwór mojej wyobraźni, jest bardzo kremowy z obłędnym
pomarańczowym karmelem. Sernik jest dość prosty w wykonaniu, i nie wymaga dużych kosztów. Smak jest bardzo wyjątkowy. Polecam każdemu!SKŁADNIKI:- 1 kg
sera z wiadereczka- 250 g białego
twarogu tłustego- 4
jajka- 150 g
cukru pudru- 1 szt
cukru waniliowego-100 ml soku z
pomarańczy-
zapach cytrynowy- 5 łyżek
mąki ziemniaczanej (płaskie)- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 120 g
masłaMasło ucieramy z
cukrem na puch. Masa ma być puszysta i jasna. Dodajemy na przemiennie po 3 łyżki
sera i jedno
żółtko. Dodajemy
zapach cytrynowy i sok.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli.Delikatnie za pomocą łyżki łączymy pianę z
białek z masą
serową, dodajemy
mąkę ziemniaczaną wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie, wylewamy do formy i pieczemy godzinę w temp. 180 stopni. Ostanie 10 minut z termoobiegiem.KARMEL
POMARAŃCZOWY:- 125 g
masła- 170 g
cukru- 1 cała
pomarańcza - bez skórki ( zmiksowana w blenderze)- 60 ml soku z
pomarańczy- 3 łyżki lemon
curd- 2 łyżki
śmietany 36%W rondelku rozpuść
masło, dodaj
cukier i sok z
pomarańczy, mieszaj ciągle łyżką, masa ma się gotować. Po około 6 minutach dodaj lemon
curd i
śmietanę, mieszaj ciągle aby masa odparowywała. Dodaj zmiksowaną
pomarańczę, gotuj około 5-8 minut, ciągle mieszając. Masę wystudź i schłodź. Polej masą upieczony i wystudzony sernik.Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.Gotowe!

SMACZNEGO!Zapraszam na mojego FB SmykWKuchni!