Wykonanie
Jeżeli ciągle się zastanawiacie co przygotować na obiad, to ten przepis może ułatwi Wam sprawę.
Kurczak nadziewamy
jabłkami z dodatkiem
trawy cytrynowej, w marynacie z
oliwy z oliwek i
masła. Dodatek
masła sprawi, że
kurczak będzie całkowicie inaczej smakował. Jest o wiele bardziej soczysty i smak
mięsa nie porównywalnie lepszy. Dodatek świeżych
ziół, takich jak
melisa nada cudownego lekko
cytrynowego posmaku. Jednym słowem palce lizać!
SKŁADNIKI:- 1
kurczak około 2- 2,2 kg-
trawa cytrynowa świeża bądź suszona- 4-5
jabłek o winnym smaku- 1/3 kostki
masła- 8 łyżek
oliwy z oliwek- świeża
melisa-
przyprawa ziołowa do
kurczaka- 1 łyżeczka
octu winnego różowego-
sól hawajska różowa
WYKONANIE:
Kurczaka dobrze oczyść, osusz ręcznikiem papierowym.
Zioła,
oliwę, klarowane
masło wymieszaj w kokilce.
Jabłka pokrój na ósemki. Wnętrze
kurczaka natrzyj
melisą, i mieszanką z kokilki. Napełnij
jabłkami i
trawą cytrynową.
Kurczaka posmaruj za pomocą pędzelka
ziołami. Ułóż resztę
jabłek. Posyp
melisą.
Pieczemy w temp. 210 stopni z termoobiegiem przez godzinę i 20 minut.
Po upieczeniu....
Kurczaka podałam z
kaszą gryczaną i pieczonymi jabłuszkami, zblanszowanym
świeżym szpinakiem z
parmezanem! Pysznie było ;-)
życzę Smacznego!Pięknego dnia!Podoba Ci się wpis? Podaj dalej! Udostępnij!Lub polub na Facebooku!SmykWkuchni na FB!