Wykonanie

Prosty, bardzo smaczny i pożywny pasztet z
czerwonej soczewicy. Tych, którzy jeszcze nie próbowali zaskoczy smakiem i będziecie często wracać do tego przepisu. Pasztet podałam na pełnoziarnistej
bagietce, z
rukolą,
ogórkiem zielonym i
kiełkami rzodkiewki!Pycha!

SKŁADNIKI:- 1,5 szklanki suchej
czerwonej soczewicy- 2 ząbki
czosnku- 4 łyżki
oliwy z oliwek- 3
żółtka (nie są konieczne jeżeli nie jesz również jaj)- 3
szalotki-
przyprawy:
kminek mielony,
sól,
pieprz kolorowy,
majeranek- 2 łyżki
mąki ryżowejSoczewicę gotujemy do miękkości, studzimy.
Szalotkę i
czosnek zeszklij na
oliwie z oliwek.Wszystkie w/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę (jeżeli chcesz aby pasztet był kremowy, dodaj 4 łyżki
oleju rzepakowego)Pieczemy 45 minut w temp. 200 stopni.

Smacznego!Co sądzicie?