ßßß Cookit - przepis na Śledzie z cebulką na chiński sposób! Na wigilijny stół!

Śledzie z cebulką na chiński sposób! Na wigilijny stół!

nazwa

Wykonanie

W tym roku poszalałam ze śledziami i postanowiłam przygotować totalnie autorskie przepisy na śledzie. O tak! Jaki pomysł przyszedł do głowy to go realizwoałam. Efekt przerósł oczekiwania ;-)
Jestem mega zadowolona, a mąż syty od kilku dni heheh ;-)
Dzisiaj zdradze przepis na śledzie po chińsku. Przygotowuje się je z dodatkiem sosu sojowego o aromacie goździka i pomarańczy. Sos jest bardzo smaczny. Śledzie znikają od razu ze stołu ;-)
SKŁADNIKI:
- 10 dobrej jakości filetów śledzi
- 2 cebule białe
- 5 łyżek oleju
- 4 łyżki sosu sojowego z nutą pomarańczy i goździka (do kupienia w sklepach z kuchniami świata)
- łyżka sosu sojowego jasnego
- chili świeże
- 1 jabłko pokrojone w kostkę
- 1 gruszka pokrojona w kostkę
wykonanie:
Na patelnię wlej olej, dodaj pokrojoną cebulę, duś na oleju. Cebula nie może się zrumienić!
Dodaj chili i owoce. Duś pod przykryciem 15 minut. Dodaj przyprawy duś kolejne 10 minut. Podlej sosem sojowym. Duś 3 minuty bez pokrywki.
Wystudź całkowicie masę.
Śledzie wypłukuj pod wodą (dobrze jest je moczyć w zimnej wodzie co najmniej godzinę aby wypłukać nadmiar soli, wodę możesz zmienić ze dwa razy).
Pokrój na kawałki dodaj masę cebulową. Wymieszaj włóż do naczynia. Śledzie jemy po upływie 12h, marynowania w lodówce (np. całą noc).
Pycha!
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2014/12/sledzie-z-cebulka-na-chinski-sposob-na.html