Wykonanie

W tym roku poszalałam ze
śledziami i postanowiłam przygotować totalnie autorskie przepisy na
śledzie. O tak! Jaki pomysł przyszedł do głowy to go realizwoałam. Efekt przerósł oczekiwania ;-)Jestem mega zadowolona, a mąż syty od kilku dni heheh ;-)Dzisiaj zdradze przepis na
śledzie po chińsku. Przygotowuje się je z dodatkiem
sosu sojowego o aromacie
goździka i
pomarańczy.
Sos jest bardzo smaczny.
Śledzie znikają od razu ze stołu ;-)SKŁADNIKI:- 10 dobrej jakości filetów
śledzi- 2
cebule białe- 5 łyżek
oleju- 4 łyżki
sosu sojowego z nutą
pomarańczy i
goździka (do kupienia w sklepach z kuchniami świata)- łyżka
sosu sojowego jasnego-
chili świeże- 1
jabłko pokrojone w kostkę- 1
gruszka pokrojona w kostkęwykonanie:Na patelnię wlej
olej, dodaj pokrojoną
cebulę, duś na
oleju.
Cebula nie może się zrumienić!Dodaj
chili i
owoce. Duś pod przykryciem 15 minut. Dodaj
przyprawy duś kolejne 10 minut. Podlej
sosem sojowym. Duś 3 minuty bez pokrywki.Wystudź całkowicie masę.
Śledzie wypłukuj pod
wodą (dobrze jest je moczyć w zimnej wodzie co najmniej godzinę aby wypłukać nadmiar
soli,
wodę możesz zmienić ze dwa
razy).Pokrój na kawałki dodaj masę
cebulową. Wymieszaj włóż do naczynia.
Śledzie jemy po upływie 12h, marynowania w lodówce (np. całą noc).Pycha!