Wykonanie

Jakiś czas temu przeglądając lodówkę, a dokładnie zamrażalnik, zobaczyłam że mam zamrożone świeże
jagody. I od razu naszła mnie ochota na ciepłe
drożdżowe ciasto z dużą ilością kruszonki i
jagód. Długo się nie wahałam ;-).Zapraszam!SKŁADNIKI:- 1 kg
mąki pszennej babuni- 1 paczka
drożdży- 5 jaj- 1 - 1,3 szklanki
mleka- 1 szklanka
cukru-
cukier waniliowy-
masło 1 kostkaNa nadzienie:5-7 łyżek
cukru ( w zależności jak bardzo lubicie słodkie)- 2 szklanki
jagód- 1
cukier waniliowy- 1 łyżeczka
cynamonu- garść
rodzynek dużych- 3 płaskie łyżki
maki ziemniaczanejDo dużej miski wsyp
mąkę zrób wgłębienie. W kubeczku wymieszaj
drożdże z 1/2 szkl. ciepłego
mleka i 1 łyżką
cukru. Wlej w wgłębienie i zmieszaj z częścią
mąki na gęstą papkę. Tak powstaje rozczyn. Miskę odstaw w ciepłe miejsce. Jak rozczyn podwoi swoją objętość. Wlej pozostałą cześć ciepłego (nie gorące!)
mleka.
Jajka roztrzep trzepaczką, dodaj do miski.W rondelku stop
masło, dodaj
cukier i rozpuść go.Składniki energicznie mieszamy ze sobą.
Ciasto drożdżowe wyrabiamy minimum 12 minut ciągle. Tak aby jak najwięcej je napowietrzyć.Ciasto ma się odklejać od ręki i być puszyste. Gdyby było zbyt tępe (twarde) dodaj 3 łyżki stopionego
masła. Zbyt rzadkie dodaj
mąki.Ciasto podsyp
mąką i odstaw w misce do wyrośnięcia.Jak ciasto podwoi swoja objętość, to wykładamy go na stolnicę.Dzielimy na dwie części i rozwałkujemy na dwa blaty. Smarujemy nadzieniem. Rolujemy. Tniemy na równe
ślimaki i ustawiamy koło siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Na kruszonkę:- 3 łyżki
cukru- 3 łyżki
mąki- 4 łyżki
masłaKruszonką posypujemy ciasto. Odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Po tym czasie pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę. Temp. 200 stopni C.Smacznego!