Wykonanie


Naszło mnie na chlebek o odmiennym smaku, i tak powstał
chleb na pół przygotowany z
mąki pełnoziarnistej i pszennej, z
zielonymi oliwkami i arabską
przyprawą zatar halabi. Chlebek podałam z pastą z pieczonych
bakłażanów.Było pysznie ;-)Buziaki!

SKŁADNIKI:- 250 g
mąki pełnoziarnistej- 250 g
mąki pszennej- 1/3 opakowania
drożdży świeżych- 1/3 szklanki
oliwek zielonych, pokrojonych w plasterki-
przyprawa zatar halabi-
sól- 300 ml letniej
wodyDo miski wsyp
mąkę, zrób dołeczek, włóż pokruszone
drożdże zalej
wodą (1/2 szklanki), dodaj 1/2 łyżeczki
cukru. Wymieszaj miejscowo. Odstaw w ciepłe miejsce. Rozczyn musi urosnąć. Podwoi swoją objętość. Po tym czasie zagniatamy ciasto. Na sam koniec dodaj
oliwki.Ciasto odstaw do wyrośnięcia na godzinę.Uformuj warkocz. Ułóż na blaszce i odstaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie pieczemy w piecu przez godzinę.PASTA Z PIECZONYCH
BAKŁAŻANÓW:-
bakłażana kroimy na ćwiartki, układamy na blaszce, posypujemy
solą i
oliwą z oliwek, pieczemy w piekarniku przez 35 minut.20 suszonych
śliwek węgierek zmiksuj z upieczonymi
bakłażanami, dodaj
sól,
pieprz i 1/2
awokado.Pyszności!!!