ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny z oliwkami i przyprawą arabską zatar.

Chleb pszenny z oliwkami i przyprawą arabską zatar.

nazwa

Wykonanie

Naszło mnie na chlebek o odmiennym smaku, i tak powstał chleb na pół przygotowany z mąki pełnoziarnistej i pszennej, z zielonymi oliwkami i arabską przyprawą zatar halabi. Chlebek podałam z pastą z pieczonych bakłażanów.
Było pysznie ;-)
Buziaki!
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 250 g mąki pszennej
- 1/3 opakowania drożdży świeżych
- 1/3 szklanki oliwek zielonych, pokrojonych w plasterki
- przyprawa zatar halabi
- sól
- 300 ml letniej wody
Do miski wsyp mąkę, zrób dołeczek, włóż pokruszone drożdże zalej wodą (1/2 szklanki), dodaj 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszaj miejscowo. Odstaw w ciepłe miejsce. Rozczyn musi urosnąć. Podwoi swoją objętość. Po tym czasie zagniatamy ciasto. Na sam koniec dodaj oliwki.
Ciasto odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Uformuj warkocz. Ułóż na blaszce i odstaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie pieczemy w piecu przez godzinę.
PASTA Z PIECZONYCH BAKŁAŻANÓW:
- bakłażana kroimy na ćwiartki, układamy na blaszce, posypujemy solą i oliwą z oliwek, pieczemy w piekarniku przez 35 minut.
20 suszonych śliwek węgierek zmiksuj z upieczonymi bakłażanami, dodaj sól, pieprz i 1/2 awokado.
Pyszności!!!
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2014/10/chleb-pszenny-z-oliwkami-i-przyprawa.html