Wykonanie
W mojej kuchni od jakiegoś czasu buszuję wśród słoiczków, mieszam w garnku różnego rodzaju
konfitury, jednym słowem szykuję spiżarnię na zimę. Wszak spiżarni nie mam ale szafka wystarczy ;-).Po raz pierwszy
konfitury z dyni robiłam w tamtym roku. Okazały się strzałem w dziesiątkę, nadają się idealnie do kanapek, ale też jako nadzienie do naleśników,
ciasteczek, ciast,
tortów, deserów czy do owsianki!Dzisiaj prezentuję Wam najlepszy w smaku
dżem z dyni. Dlaczego najlepszy? Po pierwsze przygotowany z pieczonej dyni Hokkaido, która sama w sobie jest o wiele bardziej smaczna niż
dynia zwyczajna, po drugie:
dżem wzbogaciłam ukochanymi
owocami mango,
soku z cytryny i rozgrzewającego
imbiru. Szaleństwo,
dżem jest obłędny w smaku!Aż żałuję, że tylko 10 słoiczków.SKŁADNIKI:- 1
dynia Hokkaido- 2
mango koniecznie dojrzałe i soczyste- świeży
imbir około 1 cm korzenia- sok z 1
cytryny- 1/2 szklanki
cukru (jeżeli lubisz
dżemy wysokosłodzone dodaj 1,5 szkl)- 3 łyżki
mioduDynię kroimy na "księżyce" usuwamy miąższ, układamy na blaszce, polewamy
miodem, i pieczemy (razem ze skórką) w piekarniku około 45 minut.Po tym czasie miąższ oddzielamy od skórki, przekładamy do dużego garnka (najlepiej z grubym dnem), dodajemy
mango,
sok z cytryny, i posiekany
imbir. Gotujemy 50 minut. Dodajemy
cukier gotujemy 10 minut. Za pomocą blendera miksujemy na gładką masę.Gotujemy ciągle mieszając 10 minut. Nakładamy do wyparzonych słoików, bardzo szybko zamykamy i odwracamy do góry dnem. Słoiczki możecie przykryć ściereczką, tak aby jak najdłużej były w cieple. W tej pozycji zostawiamy je na 24 godziny.Gotowe!
Smacznego!Zapraszam na mój profil na Facebooku!SmykWKuchni!Pięknego Dnia!