Wykonanie

Prosty w wykonaniu
chleb pełnoziarnisty z dodatkiem
kminku.
Chleb przygotowałam na bazie zaczynu czasami zwanego zakwasem
drożdżowym.Zakwas
drożdżowy przygotowujemy w następujący sposób, tj. 1/2 opakowania
drożdży świeżych mieszamy z 6 łyżkami
mąki pełnoziarnistej, dodajemy 2 szczypty
soli, płaską łyżeczkę
cukru i 1/2 szklanki letniej
wody. Mieszamy składniki. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie przykrywamy miskę szczelnie folią i wstawiamy na całą noc do lodówki. wyjmujemy rano i odstawiamy na 1 godzinę. Zaczyn jest gotowy do wyrabiania.Ciasto główne:- 550 g
mąki pełnoziarnistej chlebowej- 2 łyżki
kminku- łyżka
soli- 250 g
wody letniej- cały zaczyn-
mąką do podsypywania- 2 czubate łyżki
płatków owsianych- 2 łyżki
oleju rzepakowegoWszystkie w/w składniki zagniatamy rękoma, dość energicznie i wyrabiamy minimum 15 minut (ćwiczymy ręce dziewczyny ;-) ).Odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.Po tym czasie
chleb uformuj w pożądany kształt np. przekładając go do koszyczka wiklinowego. Odstawiamy na kolejne 40 minut.Przekładamy na blachę i pieczemy godzinę. Ja
chleb piekę na 4 w piekarniku gazowym co odpowiada 200-220 stopniom C.

Pyszny!Zapraszam na mój profil na Facebooka!SmykWKuchni!