ßßß Cookit - przepis na Chleb pełnoziarnisty z kminkiem!

Chleb pełnoziarnisty z kminkiem!

nazwa

Wykonanie

Prosty w wykonaniu chleb pełnoziarnisty z dodatkiem kminku. Chleb przygotowałam na bazie zaczynu czasami zwanego zakwasem drożdżowym.
Zakwas drożdżowy przygotowujemy w następujący sposób, tj. 1/2 opakowania drożdży świeżych mieszamy z 6 łyżkami mąki pełnoziarnistej, dodajemy 2 szczypty soli, płaską łyżeczkę cukru i 1/2 szklanki letniej wody. Mieszamy składniki. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie przykrywamy miskę szczelnie folią i wstawiamy na całą noc do lodówki. wyjmujemy rano i odstawiamy na 1 godzinę. Zaczyn jest gotowy do wyrabiania.
Ciasto główne:
- 550 g mąki pełnoziarnistej chlebowej
- 2 łyżki kminku
- łyżka soli
- 250 g wody letniej
- cały zaczyn
- mąką do podsypywania
- 2 czubate łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Wszystkie w/w składniki zagniatamy rękoma, dość energicznie i wyrabiamy minimum 15 minut (ćwiczymy ręce dziewczyny ;-) ).
Odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie chleb uformuj w pożądany kształt np. przekładając go do koszyczka wiklinowego. Odstawiamy na kolejne 40 minut.
Przekładamy na blachę i pieczemy godzinę. Ja chleb piekę na 4 w piekarniku gazowym co odpowiada 200-220 stopniom C.
Pyszny!
Zapraszam na mój profil na Facebooka!
SmykWKuchni!
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2014/09/chleb-penoziarnisty-z-kminkiem.html