Wykonanie

Wstyd się przyznać, ale po raz pierwszy w życiu zrobiłam pierogi... na szczęście wyszły super a dzieciaki chętnie pomagały w lepieniu :)Ciasto:kg
mąki (ja użyłam Lubelli Puszystej poznańskiej)szklanka
oleju rzepakowego1,5 szklanki gorącej
wodyszczypta
soliNadzienie:
mrożone truskawkikilka łyżek
mąkiMąkę przesiać, dodać szczyptę
soli i
olej, wymieszać łyżką, dolewać powoli gorącą
wodę i wyrabiać ciasto, powinno być elastyczne i nie przyklejające się do ręki. Ilość
wody jest umowna, każda
mąka inaczej
pije wodę i trzeba
wodę dozować delikatnie. Ciasto wyrobić i odstawić przykryte ściereczką na pół godziny.Po tym czasie wałkować (ciasto się nie klei, więc nie trzeba podsypywać
mąki) i wykrawać szklanką kółka, na każdym kłaść
truskawkę oprószoną
mąką i zlepiać. Gotować 2 minuty od wypłynięcia. Podawać ze słodką
śmietanką.Smacznego!