Wykonanie
Nie pamiętam ile lat miałem kiedy spróbowałem pierwszy raz domowy
chleb ale pamiętam jego smak i zapach. Każdy szczegół przygotowywania
chleba był czymś, od czego nie było można oderwać wzroku. Najpierw wyrabianie ciasta,
potem czekanie aż wyrośnie i w końcu przyglądanie się jak się piecze. Ale najlepsze w tym wszystkim było oczywiście jedzenie tego
chleba. Wystarczyło tylko posmarować
masłem i na każdej buzi malował się prawdziwy szczery uśmiech.Postanowiłem wrócić do moich wspomnień z dzieciństwa i przygotować domowy
chleb. Przygotowałem wszystkie składniki i wziąłem się za pracę. O ile samo pieczenie nie jest trudne to wyrabianie ciasta i czekanie na wyrośnięcie już bywa trochę męczące. Ale czego się nie robi dla takich przyjemności:).Składniki na zaczyn:- 100 g zakwasu żytniego- pół szklanki letniej
wody- 10 łyżek
mąki żytniej chlebowejPozostałe składniki:- 400 g
mąki żytniej chlebowej- pół łyżeczki
soli- 3 łyżeczki
kminku- 1,5 szklanki
otrębów żytnich- letnia
wodaPrzygotowanie:Zaczyn: w misce lub na stolnicy mieszamy
mąkę żytnią z zakwasem oraz
wodą i wyrabiamy do uzyskania miękkiego ciasta. Pozostawiamy w takim stanie na około 2 godziny.
Otręby oraz
kminek zalewamy
wodą i zostawiamy na 2 godziny do napęcznienia.Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki ze sobą i wyrabiamy przez chwilę. Ciasto będzie bardzo klejące, dlatego możemy dodać trochę
mąki. Odstawiamy ciasto na około 10 minut i ponownie wyrabiamy.Ciasto wkładamy do miski, posmarowanej
olejem, szczelnie zamykamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4,5 godziny.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną
mąką. Formujemy
chleb i zostawiamy na 20 minut. Następnie przekładamy ciasto do koszyka wiklinowego,oprószonego
mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania na 2 godziny.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250 stopni.
Chleb przekładamy delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószoną
mąką. Ścianki piekarnika spryskujemy
wodą, zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i wkładamy
chleb. Pieczemy w takiej temperaturze przez 20 minut. Po minucie pieczenia spryskujemy ponownie ścianki piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.Po upieczeniu wykładamy i studzimy na kuchennej kratce