Jak ciasto w lecie to tylko sernik na zimno z bitą śmietaną, borówkami i masą z czarnych porzeczek. Czysta rozpusta ;-)Sernik przygotowywałam już jakiś czas temu z okazji imienin męża, był zachwycony ;-)ZAPRASZAM!SKŁADNIKI:NA MASĘ NR 1 KOLOR BIAŁY:- 250 g serka chudego białego- 200 g jogurtu greckiego- 3 łyżki płaskie żelatyny- 4 łyżki borówek amerykańskich- kilka ziaren wanilii- 2 łyżki cukru brązowegoŻelatynę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Dodaj do zmiksowanego serka i jogurtu. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Wylej na tortownice. Wstaw na 2 godziny do lodówki.NA MASĘ NR 2 KOLOR FUKSJA:- 1 szklanka czarnej porzeczki- 300 ml śmietany 36%- 2 łyżki cukru lub słodzik- 1 śmietan fix- 1 łyżka żelatyny zalana wrzątkiem, wystudzonaPorzeczkę zmiksuj z cukrem.Śmietanę z śmietan- fixem ubij na sztywno. Dodaj żelatynę wystudzoną. Ubijaj dalej. Dodawaj pomalutku porzeczkę i za pomocą łyżki wymieszaj masę. Wylej na białą masę w tortownicy. Wstaw do lodówki na minimum 5 godzin. Masy stężeją.NA BITĄ ŚMIETANĘ:- 3 łyżki borówek- 300 ml śmietany 36% tłuszczu mocno schłodzonej- 1 szt. śmietan-fix- frużelina porzeczkowa (5 łyżek czarnych porzeczek zmiksuj blenderem, przelej do rondelka, dodaj łyżkę cukru, i jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej, zagotuj, wystudź)Śmietanę ubij na sztywno dodaj śmietan-fix. Wyłóż na torcik. Polej frużeliną porzeczkową i posyp borówkami. Wstaw do lodówki na 30 minut.Gotowe!KTO MA OCHOTĘ?;-)ZAPRASZAM!BUZZZIAKI!SMACZNEGO!ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI!