Prosty deser z porzeczek. Kwaskowa galaretka i gęsty jogurt grecki.Inspiracja: ckc .Składniki na 4 porcje:400 g czerwonych porzeczek (250 g na kompot i 150 g na wierzch), umytych, obranych z gałązek250 ml wody50 g brązowego cukru lub więcej, do smaku3 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody400 g gęstego jogurtu greckiego2 łyżki cukru pudru lub więcej, do smaku1 łyżeczka ekstraktu waniliowego250 g porzeczek gotować z cukrem przez ok. 10 minut. W tym czasie zalać żelatynę 2 łyżkami zimnej wody i odstawić, by napęczniała. Następnie rozpuścić w mikrofalówce.Kompot przecedzić przez sito. Połączyć z żelatyną i rozlać do 4 pucharków. Do każdej porcji wrzucić po garści odłożonych porzeczek. Wstawić do lodówki, by galaretka stężała.Jogurt wymieszać z cukrem oraz ekstraktem i przełożyć na galaretkę. Udekorować resztą owoców.Życzę smacznego!Udział w akcjach kulinarnych: