Wykonanie
Miał być śmietanowiec, ale moja mała córcia wymieniła mi w sklepie
śmietanę na
jogurt grecki, a ja tego nie zauważyłam, więc będzie jogurtowiec wersja light do śmietanowca i z czystym sumieniem stwierdzam że ciasto wyszło jeszcze lepsze niż jak bym użyła
śmietany.Składniki:2 op
galaretek o różnych smakach (u mnie egzotyczna i truskawkowa)2 łyżki
żelatyny1 szklanka
mleka2 szklanki
jogurtu greckiego3/4 szklanki jasnego
brązowego cukruGalartki przyrządzamy według opsiu na opakowaniu.
Przyrządzanie
galaretki..................................................Gdy
galaretki stężeją kroimy je na drobne kawałki.
Żelatynę moczymy chwilę w niewielkiej ilości
wody.
Moczenie
żelatyny w wodzie......................................................A następnie rozpuszczamy ją w gorącym
mleku i całość odstawiamy do ostygnięcia.
Rozpuszczanie
żelatyny w
mleku.........................................Do zimnego
jogurtu dodajemy
cukier i dobrze wszystko razem miksujemy.
Jogurt i
cukier...........................................................................Następnie dodajemy zimne
mleko z
żelatyną i dokładnie mieszamy.
Z
mlekiem.....................................................................Na końcu dodajemy posiekaną
galaretkę i wszystko jeszcze razem mieszamy.
Z
galaretką..................................................................................................Gotową masę wylewamy na średnią blaszkę wyłożoną folią aluminiową i wkładamy deser do lodówki najlepiej na noc aby dokładnie stężał. Smacznego !!!
Na blaszce.........................................................................
Jogurtowiec...............................................................................
Z bliska.................................................................................
I jeszcze raz..............................................................................