Wykonanie
Przepis na ten
dżem dostałyśmy z mamą kilka lat temu od jej siostry. Ciocia, której dania zawsze uginają pode mną kolana, poleciła nam go jako zimowy dodatek do
herbaty. Wykorzystuję go zarówno do tostów, ciast, jak i jako bodziec do wakacyjnych wspomnień. Od czasu, gdy wspólnie z mamą zaczęłyśmy "kręcić"
czarną porzeczkę, to nią pachnie lato. Widok garnków pełnych
porzeczkowej galaretki, zapach tuż po otwarciu słoika warte są kilku godzin pracy. Kilku, ponieważ minimalna ilość
czarnej porzeczki jednorazowo przetwarzana w moim domu to 10 kg. Kilku - w dwa dni.
Składniki:
czarna porzeczkacukier w proporcji 1:1 (1 kg
porzeczki i 1 kg
cukru)Sposób przygotowania:
Czarną porzeczkę oczyść z gałązek. Dokładnie wypłucz. Usuń niedojrzałe lub wyschnięte
jagody. Osączoną
porzeczkę "przekręć" (zmiel) maszynką do
mięsa - najlepiej elektryczną. Powstałą
galaretkę przełóż do garnka i wymieszaj dokładnie z
cukrem. Przykryj i pozostaw na 12-24 godziny w chłodnym miejscu. Po upływie tego czasu przełóż
dżem do przygotowanych wcześniej (tzn. wyparzonych) słoików. Pasteryzuj 10-15 minut. Po wystudzeniu delektuj się smakiem i zapachem lata... aż do kolejnego
porzeczkowego sezonu :)