Wykonanie



WIOSNA NA DOBRE ZAGOŚCIŁA NA NASZYCH TALERZACH!

ZAPRASZAM!

SKŁADNIKI:- świeża
botwinka + 2 małe
buraczki- 1/2 pęczka
zielonych szparagów- 2 ząbki
czosnku- 200ml
jogurtu greckiego- 3
jajka-
sól morska-
pieprz kolorowy- 1 łyżka
mąki pszennej na ciasto:- 1,5 szklanki
mąki-2/3 kostki
masła- 1
jajo- 1/4 łyżeczki
soli- tłuszcz do wysmarowania formy


WYKONANIE:Mocno schłodzone
masło zagniatamy z w/w składnikami.Wyrabiamy na jednolite ciasto.Schładzamy 30 minut w lodówce.Dno i boki formy wysmaruj tłuszczem.Wyłóż
ciastem, podpiecz w piekarniku 8 minut.W dużej misce roztrzep
jajka,
mąkę, dodaj
sól i
jogurt.Posiekaj
botwinkę.
Buraczki obierz, i pokroj w cienkie plasterki.
Szparagi obierz z zderwniałych częsci, pokrój na 2,5 cm kawałki.Na podpieczonym cieście ułóż plasterki
buraczków, posiekaną
botwinkę,
szparagi, zalej masą jajeczno-
jogurtową.Piecz w piekarniku 25-30 minut w temp. 200 stopni C.


Smacznego!


Zapraszam na FB!