Wykonanie

Składniki:- 2
udka z kurczaka- 1/2
cytryny-
przyprawa ziołowa do grilla- świeży
imbir- 2 łyżki
octu balsamicznego- 3 łyżki
oliwy z oliwek- 300 g
pieczarekPrzygotowujemy marynatę do
kurczaka, w tym celu
sok z cytryny,
ocet balsamiczny (polecam ten prawdziwy, włoski z Modemy),
oliwę i świeży
imbir blenderujemy. Dodajemy
przyprawę, nacieramy
kurczaka. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i czekamy aby osiągnął temp. pokojową. Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem, wykładamy pokrojone
pieczarki, na to
kurczaka z cała zalewą. Pieczemy około 45 minut w temp 200 stopni C.

Zapiekane ziemniaczki:Naczynie żaroodporne wysmaruj
masłem i
oliwą z oliwek, ziemniaczki pokrój na ćwiartki, ułóż w naczyniu, oprósz
solą, posyp świeżym
rozmarynem, i posmaruj
oliwą z oliwek. Zapiekaj 45 minut.Dip
grzybowy:- 200 g
marynowanych grzybków- 3
ogórki konserwowe- 1/3
cebuli cukrowej drobno posiekanej i sparzonej wrzątkiem- 100 ml
jogurtu greckiego- 100 ml
śmietanyWszystkie składniki miksujemy w blenderze (ale robimy to chwilkę , aby w sosie były wyczuwalne kawałeczki
grzybów i
ogórków, nie może się Wam zrobić papka! ;-)) )

Smacznego!