Wykonanie


Za oknami zima na całego, a cóż lepiej rozgrzewa niż pyszna zupa? Moja faza na zupy kremy nadal trwa :), tym razem polecam krem z
pieczarek. Jeżeli mamy gotowy
bulion (warzywny lub z
kurczaka), przygotowanie zupy nie trwa długo. Bardzo dobrze smakuje z
groszkiem ptysiowym lub
pieczywem. Dobrze jest skropić
pieczarki sokiem z cytryny, dzięki temu mniej ciemnieją i zupa jest jaśniejsza.SKŁADNIKI:500 ml
bulionu z kuczaka1 duża
cebula500 g
pieczareksok z połowy
cytrynyoliwa z oliweksól,
pieprzgęsta
śmietanaCebulę obrać i drobno pokroić. Podsmażyć na
oliwie, aż zmięknie.
Pieczarki obrać, pokroić na kawałki, skropić
sokiem z cytryny. Kawałki
pieczarek dodać do
cebuli, dusić około 10 minut. Dolać
bulion, gotować na małym ogniu około 20 minut. Zupę zmiksować przy użyciu blendera, doprawić
solą i
pieprzem. Przed podaniem dodać
śmietany.SMACZNEGO :)
