ßßß

Za oknami zima na całego, a cóż lepiej rozgrzewa niż pyszna zupa? Moja faza na zupy kremy nadal trwa :), tym razem polecam krem z pieczarek. Jeżeli mamy gotowy bulion (warzywny lub z kurczaka), przygotowanie zupy nie trwa długo. Bardzo dobrze smakuje z groszkiem ptysiowym lub pieczywem. Dobrze jest skropić pieczarki sokiem z cytryny, dzięki temu mniej ciemnieją i zupa jest jaśniejsza.SKŁADNIKI:500 ml bulionu z kuczaka1 duża cebula500 g pieczareksok z połowy cytrynyoliwa z oliweksól, pieprzgęsta śmietanaCebulę obrać i drobno pokroić. Podsmażyć na oliwie, aż zmięknie. Pieczarki obrać, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny. Kawałki pieczarek dodać do cebuli, dusić około 10 minut. Dolać bulion, gotować na małym ogniu około 20 minut. Zupę zmiksować przy użyciu blendera, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem dodać śmietany.SMACZNEGO :)