Wykonanie
Ekspresowe, kruche
ciasteczka ! Można je wykonać również w wersji z
polewą czekoladową.
Składniki:20 dag
masła,3
jajka,20 dag
cukru,1 łyżka kwaśnej
śmietany,1 łyżka
proszku do pieczenia,40 dag
mąki,
skórka z cytryny lub
sok z cytryny,
aromat cytrynowy (kilka kropel),1/3 szklanki posiekanych
orzechów włoskich lub laskowych,papier do pieczenia.Wykonanie:
Masło utrzeć na krem i ucierając dodawać po jednym
jajku, po łyżce
cukru i na koniec kilka kropli
aromatu cytrynowego i
mąkę. Gdy ciasto będzie zupełnie gładkie kłaść łyżką na przygotowaną wyłożoną papierem do pieczenia formę podłużne
ciasteczka. Na każdym ułożyć paseczek
skórki z cytryny i posypać
orzechami. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni i piec około 15 minut. Gotowe
ciasteczka przełożyć do puszki i podawać do
kawy lub
herbaty.