Wykonanie
Ostatnimi czasem staramy się jeść zdrowiej i mniej kalorycznie. Zatem dziś na obiad były kotleciki mielone w wersji light.Kleik w postaci
bułki tartej zastąpiłam zdrowym
siemieniem lnianym,
mąką owsianą,
płatkami jaglanymi,
otrębami i
kaszą manną. Należy ich dodać tyle aby otrzymana masa miała odpowiednią lepkość i dało się z niej formować kotleciki o odpowiednim kształcie. Jeżeli nie mamy wszystkich z wymienionych składników to nic się nie dzieje- możemy np. dodać więcej
siemienia lnianego i
otrębów i obtoczyć w
kaszy mannie (albo na odwrót).Dodatkowo zamiast usmażyć na tłuszczu, upiekłam je w piekarniku.Wyszły pycha!

Składniki:40 dag
mięsa mielonego (ja użyłam
łopatki wołowej)2
jajka4 ząbki
czosnku1
cebula1 łyżka
mąki owsianej3-4 łyżki
otrębów owsianych2 łyżki
kaszy manny2 łyżki
płatków jaglanych3 łyżki
mleka3-4 łyżki
siemienia lnianegoSól,
pieprzDo
mięsa wbić
jajka, dodać zmiażdżony
czosnek i zarumienioną wcześniej na patelni, drobno pokrojoną
cebulę. W międzyczasie namoczyć
płatki jaglane w
mleku- lekko zagotować, a następnie dodać do
mięsa razem z 1 łyżką
otrębów,
siemieniem lnianym i
mąką owsianą. Przyprawić do smaku, formować małe kuleczki, obtaczać delikatnie w otrębach (wymieszanych z
kaszą manną) ułożyć na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia)- piec około 20 minut w temp. 180 stC.