Wykonanie
Ciąg dalszy świątecznych przygotowań.Tak jak wspominałam przez najbliższe tygodnie
będę starała się skomponować menu wigilijne.Wigilijne menu różni się w zależności od regionu w jakim mieszkamy, rodzinnych, lokalnych zwyczajów, a również oczywiście według własnego gustu. Wszędzie jednak tradycja nakazuje, aby na
stole pojawiło się dwanaście potraw. Dania zazwyczaj składają się głównie z ziaren
maku, zbóż,
miodu,
grzybów oraz ryb.Postaram się przy każdej potrawie napisać kilka słów na temat symboliki tej potrawy.W przypadku tradycyjnego kompotu, w symbolice główną rolę odgrywają
śliwki, które miały odpędzać złe moce. Kompot z suszu miał zapewnić pomyślność i szczęście.

Składniki:½ kg dyni½ kg
śliwek suszonych lub
gruszek1 szklanka
cukru1 łyżeczka
goździkówSok z cytryny6 szklanek
wodyWykonanie:Z
wody,
cukru i przypraw ugotować
syrop.
Dynię pokroić drobno i razem ze
śliwkami wrzucić do
syropu. Chwilę podgotować i zakwasić
cytryną do smaku