ßßß
Składniki:0,5 kg mąki125 gram cukru125 gram margaryny350 ml mleka25 gram świeżych drożdży180 gram dyniAromat migdałowyPłatki migdałoweWykonanie:Drożdże rozdrobnić w szklance ciepłego mleka połączonego z 1 łyżeczką cukru i 3 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut. W miedzy czasie dynię umyć, odkroić odpowiedni kawałek, oczyścić z nasion i obrać. Pokroić na drobne kawałki i rozgotować w mleku na gładką masę. Następnie mąkę przesiać przez sito, dodać wyrośnięte drożdże, aromat, cukier, roztopioną margarynę i rozgotowaną dynię. Wszystko dokładnie wyrobić i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce. Piec w rozgrzanym piekarniku około 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Polecam moje inne przepisy z dynią:Dynia marynowanaSłodzik dyniowy z alkoholem do kawyDeser z dyni z jeżynami i malinami