Wykonanie
Dynia w kuchni znajduje szerokie zastosowanie. Tym bardziej, że jest niskokaloryczna- 100 g zawiera niecałe 30 kcal! Dziś prezentuje pyszny chlebek z
dynią w roli głównej.

Składniki:0,5 kg
mąki125 gram
cukru125 gram
margaryny350 ml
mleka25 gram świeżych
drożdży180 gram dyni
Aromat migdałowyPłatki migdałoweWykonanie:
Drożdże rozdrobnić w szklance ciepłego
mleka połączonego z 1 łyżeczką
cukru i 3 łyżkami
mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut. W
miedzy czasie
dynię umyć, odkroić odpowiedni kawałek, oczyścić z nasion i obrać. Pokroić na drobne kawałki i rozgotować w
mleku na gładką masę. Następnie
mąkę przesiać przez sito, dodać wyrośnięte
drożdże, aromat,
cukier, roztopioną
margarynę i rozgotowaną
dynię. Wszystko dokładnie wyrobić i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce. Piec w rozgrzanym piekarniku około 40 minut w temperaturze 190 stopni.

Polecam moje inne przepisy z
dynią:
Dynia marynowanaSłodzik
dyniowy z
alkoholem do
kawyDeser z dyni z
jeżynami i
malinami