Wykonanie
Wypieków z
dynią ciąg dalszy :)Od wczoraj chodziłam i zastanawiałam się co zrobić z zapasami dyni...
ciastka, czy może zupa krem...ostatecznie na późne śniadanie, w samo południe zrobiłam ten pyszny chlebek.Jestem nim zachwycona. Piękny kolor, puszysty i mokry. W smaku bardzo delikatny, dlatego najlepiej smakuje z
dżemem domowej roboty :D W dodatku jest naprawdę szybki w przygotowaniu


Składniki na średnią keksówkę:1 opakowanie suchych
drożdży500 g
mąki75 g
masła lub
margaryny200 ml
mleka200 g dyni75 g
cukru1 łyżeczka
aromatu migdałowegoDynię pokroić w kostkę i wraz z
mlekiem i
cukrem zagotować, aż powstanie jednolita masa (można zblendować dodatkowo). Odstawić do wystygnięcia. Gdy masa dyniowa będzie ciepła, ale nie gorąca dodać
mąkę,
masło lub
margarynę (w temperaturze pokojowej),
drożdże i aromat i zagnieść ciasto na jednolitą masę, przełożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec ok 30 minut w 180 stopniach.