Mięso i owoce to idealnie dobrana para. Wbrew pozorom nie jest to współczesny wynalazek, bowiem już w kuchni staropolskiej jadało się mięsa z dodatkiem jabłek, porzeczek i innych owoców! Połączenie aromatycznej wieprzowiny z soczystymi gruszkami smakuje po prostu wybornie!Składniki:25 dag wieprzowiny bez kości2 kostki mięsne0,5 kg gruszek3 łyżeczki cukru1 laska cynamonu4 dag margaryny1 litr wody3 dag mąki pszennej3 dag soliWykonanie:Mięso umyć pod bieżącą wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie (pod koniec gotowania dodać kostki). W między czasie gruszki umyć obrać, podzielić na ćwiartki i wyjąć gniazda nasienne. Mięso wyjąć z wywaru i podzielić na mniejsze kawałki, po czym ponownie wrzucić do wywaru razem z gruszkami i laską cynamonu. Dusić do miękkości.Z masła i mąki zrobić zasmażkę, zagęścić nią potrawę i przyprawić solą i cukrem do smaku.Podawać na ciepło (np. z kluskami)