ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina w gruszkach

Wieprzowina w gruszkach

nazwa

Wykonanie

Mięso i owoce to idealnie dobrana para. Wbrew pozorom nie jest to współczesny wynalazek, bowiem już w kuchni staropolskiej jadało się mięsa z dodatkiem jabłek, porzeczek i innych owoców! Połączenie aromatycznej wieprzowiny z soczystymi gruszkami smakuje po prostu wybornie!
Składniki:
25 dag wieprzowiny bez kości
2 kostki mięsne
0,5 kg gruszek
3 łyżeczki cukru
1 laska cynamonu
4 dag margaryny
1 litr wody
3 dag mąki pszennej
3 dag soli
Wykonanie:
Mięso umyć pod bieżącą wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie (pod koniec gotowania dodać kostki). W między czasie gruszki umyć obrać, podzielić na ćwiartki i wyjąć gniazda nasienne. Mięso wyjąć z wywaru i podzielić na mniejsze kawałki, po czym ponownie wrzucić do wywaru razem z gruszkami i laską cynamonu. Dusić do miękkości.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę, zagęścić nią potrawę i przyprawić solą i cukrem do smaku.
Podawać na ciepło (np. z kluskami)
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/07/wieprzowina-w-gruszkach.html