Wykonanie
Składniki potrzebne na spód ciasta:-
siemię lniane mielone 50 g-
wiórki kokosowe mielone 40 g- sojavit 85
białko sojowe-odżywka 20 g-
proszek do pieczenia 2 g-
masło rozpuszczone 50 g- 1
żółtko jajka-
woda przygotowana 25 ml- słodzik w płynieSkładniki potrzebne do przygotowania masy serowej:-
serek ricotta 500g (2 opak.)- cream cheese (
serek kremowy - może być philadelphia) 200 g-
mleko kokosowe z puszki 100 g- kilka kropli
soku z cytryny- 3
żółtka- 4
białka ubite na sztywną pianę (ze szczyptą
soli)-
olejek rumowy do ciast- słodzik w płynieSkładniki na polewę:-
masło 40 g-
śmietana tortowa 36% 40 ml-
masło orzechowe 20 g- mielone
orzechy ziemne/arachidowe 15 g- trochę słodzika w płynie- trochę
soliI oczywiście blaszka do pieczenia 24x30cm, papier do pieczenia, beztłuszczowy spray Pam.Piekarnik nagrzać do 170°C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i spryskać Pam`em.Sypkie składniki
spodu ciasta połączyć razem, dodać rozpuszczone
masło, odrobinę słodzika w płynie oraz
żółtko i dokładnie wymieszać. Następnie dolać przygotowanej
wody i ponownie zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto wyłożyć równo na blaszce i podpiec przez około 10 minut.
Ser ricotta,
serek kremowy,
mleko kokosowe, 3
żółtka jaj połączyć razem z kilkoma kropelkami
olejku rumowego do ciast, słodzika w płynie oraz
soku z cytryny. Ubić 4
białka jaj na sztywną pianę. Do piany z
białek stopniowo dodawać masy serowej i delikatnie mieszać do połączenia całości. Masę
serową przelać na podpieczony spód ciasta. Do piekarnika - na dolną półkę wstawić naczynie z
wodą. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 35-40 minut (oraz +10 minut z polewą).W tym czasie przygotować "polewę".
Masło powoli rozpuścić na małej patelni, dodać trochę słodzika w płynie, gdy zacznie zmieniać kolor dodać
śmietanę, na koniec dodać
masło orzechowe, zmielone
orzechy ziemne oraz posolić do smaku. Ponownie wszystko wymieszać, masa powinna trochę zgęstnieć. Pod koniec pieczenia wylać na sernik masę i rozprowadzić po całości, podpiec 10 minut. Ciasto dobrze ostudzić.
Składniki odżywcze dla 40 g ciasta (1 kawałek):
Białko: 4,57 gWęglowodany: 0 , 90 gTłuszcze: 10 , 96 gKcal: 121