ßßß Cookit - przepis na SERNIK RICOTTA - KOKOSOWY

SERNIK RICOTTA - KOKOSOWY

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis na sernik na moim blogu - tym razem kokosowy
Składniki na spód ciasta:
- migdały zmielone 50 g
- siemię lniane mielone 50 g
- wiórki kokosowe 10 g
- masło 50 g
- mleko kokosowe w puszcze (np. firmy Kier) 25 g + 50 g do posmarowania po podpieczeniu
- słodzik w płynie do smaku
Składniki na masę serową
- 2 opakowania serka ricotta 500 g
- 1 opakowanie serka cream cheese 200 g
- 3 duże jajka (białka i żółtka osobno)
- wiórki kokosowe 10 g + oraz 20 g do podprażenia na suchej patelni i posypania na wierzch ciasta
- słodzik w płynie do smaku
- szczypta soli do ubicia białek
- kilka kropel soku z cytryny
SPÓD CIASTA:
Piekarnik nagrzać do 160ºC. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i spryskać sprayem beztłuszczowym Pam.
Masło przełożyć do miski i podgrzać w kuchence mikrofalowej, aż będzie miękkie, dosypać suche składniki, wymieszać wszystko łyżką lub widelcem. Dodać mleko kokosowe oraz dosłodzić słodzikiem w płynie. Masę rozłożyć na papierze do pieczenia dość cienko i podpiekać przez około 10 minut w piekarniku. Następnie wyjąć i lekko ostudzić - w tym czasie przygotowujemy masę.
MASA SEROWA:
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do około 145ºC i na najniższy poziom wstawić naczynie (u mnie pokrywka od naczynia żaroodpornego) z wodą.
20 g wiórek kokosowych podprażyć na suchej patelni.
Do dużej miski przełożyć ser ricotta oraz serek cream cheese (może być philadelphia), dodać żółtka jaj, wiórki kokosowe oraz słodzik w płynie do smaku. Wszystko razem zmiksować. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek stopniowo przekładać do masy serowej delikatnie mieszając łyżką. Całą masę przelać na podpieczony spód ciasta, wyrównać z góry i na wierzch wysypać podprażone wiórki kokosowe.
Wstawić blaszkę na środkowy poziom piekarnika i piec przez około 65 minut.
Ciasto jest pyyyyszne! mięciutkie i puszyste :)
Z całej porcji wyszedł mi prawie 1kg ciasta, natomiast jedna porcja ma około 35 g (na zdjęciu 2 kawałki 70 g)
Składniki odżywcze dla 1 porcji:
Białko: 3,91 g
Węglowodany: 0 , 96 g
Tłuszcze: 9 , 10 g
Kcal: 100
Źródło:http://nienudnadieta.blox.pl/2013/09/SERNIK-RICOTTA-KOKOSOWY.html