Wykonanie
Składniki na ciasto:- mielone
migdały 20 g- mielone
wiórki kokosowe 20 g- mielone
siemię lniane 30 g- sojavit 85 - odżywka
białkowa sojowa 30 g-
miękka margaryna Kasia 30 g- 2
żółtka jaj-
soda do pieczenia 5 g-
olejek migdałowy do ciast- słodzik w płynie-
woda około 25 mlSkładniki na sernik:-
ser ricotta 380 g-
twaróg naturalny 0% President 100 g-
serek kremowy typu philadelphia 50 g- 6
białek jaj + szczypta
soli do ubicia piany- 4
żółtka jaj-
olejek migdałowy do ciast- sernix dr Oetker`a 2 łyżki-
śmietana tortowa 36% 35 ml- słodzik w płynie
Polewa czekoladowa :-
gorzka czekolada Wawel 90% 18 g (to około 4 kostki)-
śmietana tortowa 36% 15 ml-
margaryna Kasia 25 g- słodzik w płyniePiekarnik nagrzewamy do 170°C. Małą blaszkę 24x30 cm wykładam papierem do pieczenia i spryskujemy Pam`em. Przygotowujemy także dużą blachę, w której zmieści się mniejsza - tak aby można było zrobić kąpiel
wodną.Wszystkie składniki na spód ciasta wymieszać razem i dokładnie zagnieść w kulkę. Ciasto równo układamy na blaszce, spód podpiekamy 10 minut.W tym czasie ubijamy
białka na sztywną pianę. W drugiej misce łączymy
serki,
twaróg,
żółtka jaj i pozostałe składniki i mieszamy mikserem. Powoli łączymy pianę z
białek z masą sernikową mieszając łyżką. Masę przelewamy na mała blaszkę i ustawiamy ją w większej.
Czekoladę z
margaryną rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, dodajemy słodzik oraz
śmietanę (w temp. pokojowej) i dokładnie mieszamy. Polewę wylewamy na masę sernikową "kropkami" w równych paskach wzdłuż i w poprzek, a następnie wykałaczką lub nożem robimy "pasek" przecinając kropki w połowie. Może u mnie to za pięknie nie wygląda ale kiedyś dojdę do perfekcji.Ciasto wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy około 60 minut, mój sernik pięknie wyrósł w piekarniku ale pomimo stopniowego chłodzenia opadł :) ale nie wpłynęło to w żadnym stopniu na jego smak! bo wyszedł pycha!Także podsumowując, sernik powoli chłodzimy aby doszedł do temperatury pokojowej, najpierw w wyłączonym i zamkniętym piekarniku, później z otwartymi drzwiczkami, a na końcu poza piekarnikiem.






Składniki odżywcze w 100g ciasta (całość około 920 g):
Białko: 14,91 gWęglowodany: 1 , 92 gTłuszcze: 20Kcal: 249Natomiast w 1 porcji (40g):
Białko: 5,97 gWęglowodany: 0 , 77 gTłuszcze: 8 gKcal: 100