ßßß Cookit - przepis na Sernik migdałowy z czekoladą

Sernik migdałowy z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto:
- mielone migdały 20 g
- mielone wiórki kokosowe 20 g
- mielone siemię lniane 30 g
- sojavit 85 - odżywka białkowa sojowa 30 g
- miękka margaryna Kasia 30 g
- 2 żółtka jaj
- soda do pieczenia 5 g
- olejek migdałowy do ciast
- słodzik w płynie
- woda około 25 ml
Składniki na sernik:
- ser ricotta 380 g
- twaróg naturalny 0% President 100 g
- serek kremowy typu philadelphia 50 g
- 6 białek jaj + szczypta soli do ubicia piany
- 4 żółtka jaj
- olejek migdałowy do ciast
- sernix dr Oetker`a 2 łyżki
- śmietana tortowa 36% 35 ml
- słodzik w płynie
Polewa czekoladowa :
- gorzka czekolada Wawel 90% 18 g (to około 4 kostki)
- śmietana tortowa 36% 15 ml
- margaryna Kasia 25 g
- słodzik w płynie
Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Małą blaszkę 24x30 cm wykładam papierem do pieczenia i spryskujemy Pam`em. Przygotowujemy także dużą blachę, w której zmieści się mniejsza - tak aby można było zrobić kąpiel wodną.
Wszystkie składniki na spód ciasta wymieszać razem i dokładnie zagnieść w kulkę. Ciasto równo układamy na blaszce, spód podpiekamy 10 minut.
W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę. W drugiej misce łączymy serki, twaróg, żółtka jaj i pozostałe składniki i mieszamy mikserem. Powoli łączymy pianę z białek z masą sernikową mieszając łyżką. Masę przelewamy na mała blaszkę i ustawiamy ją w większej.
Czekoladę z margaryną rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, dodajemy słodzik oraz śmietanę (w temp. pokojowej) i dokładnie mieszamy. Polewę wylewamy na masę sernikową "kropkami" w równych paskach wzdłuż i w poprzek, a następnie wykałaczką lub nożem robimy "pasek" przecinając kropki w połowie. Może u mnie to za pięknie nie wygląda ale kiedyś dojdę do perfekcji.
Ciasto wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy około 60 minut, mój sernik pięknie wyrósł w piekarniku ale pomimo stopniowego chłodzenia opadł :) ale nie wpłynęło to w żadnym stopniu na jego smak! bo wyszedł pycha!
Także podsumowując, sernik powoli chłodzimy aby doszedł do temperatury pokojowej, najpierw w wyłączonym i zamkniętym piekarniku, później z otwartymi drzwiczkami, a na końcu poza piekarnikiem.
Składniki odżywcze w 100g ciasta (całość około 920 g):
Białko: 14,91 g
Węglowodany: 1 , 92 g
Tłuszcze: 20
Kcal: 249
Natomiast w 1 porcji (40g):
Białko: 5,97 g
Węglowodany: 0 , 77 g
Tłuszcze: 8 g
Kcal: 100
Źródło:http://nienudnadieta.blox.pl/2013/10/Sernik-migdalowy-z-czekolada.html