ßßß Cookit - przepis na Kolejny czarno biały sernik

Kolejny czarno biały sernik

nazwa

Wykonanie

No i znów sernik...
Składniki na spód ciasta:
- migdały mielone/zblendowane w blenderze 30 g
- wiórki kokosowe 30 g
- sojavit 40 g
- siemię lniane 40 g
- olej kokosowy 30 g
- 2 żółtka jaj
- kakao odtłuszczone 5 g (1 łyżeczka)
- soda do pieczenia 5 g
- olejek do ciast dowolny (u mnie migdałowy)
- słodzik w płynie
- woda przygotowana 50 ml
Składniki na masę serową:
- ser ricotta 500 g (2 opakowania po 250 g)
- twaróg 3-krotnie mielony Maluta 200 g
- serek kremowy (np. Philadelphia) 65 g
- 4 żółtka jaj
- 6 białek jaj + szczypta soli
- olejek do ciasta dowolny
- słodzik w płynie
Składniki na wierzch ciasta :
- wiórki kokosowe 10 g
- sojavit 20 g
- siemię lniane 20 g
- olej kokosowy 15 g
- kakao odtłuszczone ok 3 g (pół łyżeczki)
- soda do pieczenia 3 g
- woda przygotowana 25 ml
- olejek do ciast dowolny
- słodzik w płynie
Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Małą blaszkę 24x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy Pam`em. Przygotowujemy większą blachę do "kąpieli wodnej".
Olej kokosowy rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, dodajemy wszystkie składniki poza wodą i zagniatamy, a następnie dodajemy wodę i znów zagniatamy w kulkę. Ciasto wykładamy równo na małej blaszce. Podpiekamy 10 minut.
Ser, twaróg, serek kremowy oraz żółtka łączymy razem mikserem (lub w food procesorze) - dodajemy słodzik i aromat do ciast. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy powoli z masą serową. Masę wylewamy na podpieczony spód ciasta.
Przygotowujemy wierzch ciasta, olej kokosowy rozpuszczamy dodajemy resztę składników i zagniatamy, aż powstanie sypkie ciasto, które wysypujemy na wierzch masy serowej.
Ja piekłam swoje ciasto na dużej blaszce i to był błąd, gdyż wyszło za niskie. Dlatego od razu proponuję małą blaszkę :) - wkładamy ją w większą, do której dolewamy ciepłej wody mniej więcej do połowy wysokości mniejszej. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160°C i pieczemy przez około 1 godzinkę, po czym powoli studzimy.
Składniki odżywcze w 100 g ciasta (całość 1050 g)
Białko: 18,96 g
Węglowodany: 2 , 10 g
Tłuszcze: 21 , 46 g
Kcal: 281
Natomiast 1 kawałek ok. 30 g :
Białko: 5,68 g
Węglowodany: 0 , 63 g
Tłuszcze: 6 , 44 g
Kcal: 84
Źródło:http://nienudnadieta.blox.pl/2013/10/Kolejny-czarno-bialy-sernik.html