Wykonanie
No i znów sernik...Składniki na spód ciasta:-
migdały mielone/zblendowane w blenderze 30 g-
wiórki kokosowe 30 g- sojavit 40 g-
siemię lniane 40 g-
olej kokosowy 30 g- 2
żółtka jaj-
kakao odtłuszczone 5 g (1 łyżeczka)-
soda do pieczenia 5 g- olejek do ciast dowolny (u mnie
migdałowy)- słodzik w płynie-
woda przygotowana 50 mlSkładniki na masę
serową:-
ser ricotta 500 g (2 opakowania po 250 g)-
twaróg 3-krotnie mielony Maluta 200 g-
serek kremowy (np. Philadelphia) 65 g- 4
żółtka jaj- 6
białek jaj + szczypta
soli- olejek do ciasta dowolny- słodzik w płynieSkładniki na wierzch ciasta :-
wiórki kokosowe 10 g- sojavit 20 g-
siemię lniane 20 g-
olej kokosowy 15 g-
kakao odtłuszczone ok 3 g (pół łyżeczki)-
soda do pieczenia 3 g-
woda przygotowana 25 ml- olejek do ciast dowolny- słodzik w płyniePiekarnik nagrzewamy do 170°C. Małą blaszkę 24x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy Pam`em. Przygotowujemy większą blachę do "kąpieli
wodnej".
Olej kokosowy rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, dodajemy wszystkie składniki poza
wodą i zagniatamy, a następnie dodajemy
wodę i znów zagniatamy w kulkę. Ciasto wykładamy równo na małej blaszce. Podpiekamy 10 minut.
Ser,
twaróg,
serek kremowy oraz
żółtka łączymy razem mikserem (lub w food procesorze) - dodajemy słodzik i
aromat do ciast.
Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy powoli z masą
serową. Masę wylewamy na podpieczony spód ciasta.Przygotowujemy wierzch ciasta,
olej kokosowy rozpuszczamy dodajemy resztę składników i zagniatamy, aż powstanie sypkie ciasto, które wysypujemy na wierzch masy serowej.Ja piekłam swoje ciasto na dużej blaszce i to był błąd, gdyż wyszło za niskie. Dlatego od razu proponuję małą blaszkę :) - wkładamy ją w większą, do której dolewamy ciepłej
wody mniej więcej do połowy wysokości mniejszej. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160°C i pieczemy przez około 1 godzinkę, po czym powoli studzimy.









Składniki odżywcze w 100 g ciasta (całość 1050 g)
Białko: 18,96 gWęglowodany: 2 , 10 gTłuszcze: 21 , 46 gKcal: 281Natomiast 1 kawałek ok. 30 g :
Białko: 5,68 gWęglowodany: 0 , 63 gTłuszcze: 6 , 44 gKcal: 84