Wykonanie
Moja nowa wersja sernika bez
sera, który robiłam zanim rozpoczęłam dietę i wszędzie gdzie się znalazł robił furorę. Tym razem wersja z mniejsza ilością węglowodanów, tłuszczy i kalorii a większą zawartością
białka.Składniki na masę
serową:-
ser twarogowy z
mleka pasteryzowanego Fromage Frais Deli`light 0% tłuszczu (Delisse) 1 kg- 1
budyń śmietankowy Winiary bez
cukru- sernix dr.Oetker`a 2 łyżki-
aromat do ciast (u mnie
migdałowy)- słodzik w płynie lub w proszku do wypieków- 5-6
białek jaj (gdy są bardzo duże 5)Składniki na spód/wierch:- odżywka
białkowa naturalna OstroVit 60 g- odżywka
białkowa sojowa naturalna Sojavit 85 60 g- mielone
siemię lniane 20 g- łyżeczka
proszku do pieczenia- 4
żółtka dużych jaj-
mleko sojowe niesłodzone firmy Alpro 100-120 ml- słodzik w płynie-
aromat do ciast (u mnie
migdałowy i
arakowy)-
miękka margaryna Kasia 30 gW pierwszej kolejności należy przygotować ciasto na spód i wierzch ciasta. Sypkie składniki połączyć razem, dodać
żółtka jaj,
margarynę - posiekać i wymieszać widelcem, następnie dolewać stopniowo
mleko sojowe i dalej zagniatać aż powstanie jednolita, plastyczna masa. Trochę ponad połowę odkładamy do wyłożenia na spód ciasta, pozostałą część wkładamy do woreczka foliowego i do zamrażarki. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, spryskujemy beztłuszczowym sprayem, wykładamy dość cienką warstwę z większej części ciasta.Piekarnik nagrzewamy do 160°C.
Białka jaj ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Do dużej miski wlewamy 1 kg
sera Deli`light, dodajemy 1
budyń śmietankowy, 2 łyżki sernix`a, słodzik w płynie lub proszku,
aromat do ciasta (np.
migdałowy). Masę mieszamy mikserem. Stopniowo dodajemy do masy ubitą pianę z
białek i mieszamy łyżką. Masę wylewamy na spód ciasta. Na tarce z dużymi oczkami ścieramy pozostałą część zamrożonego ciasta.Sernik pieczemy przez około 45-55 minut. Następnie powoli studzimy do temperatury pokojowej, a później wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Składniki odżywcze w 100g ciasta (cała duża blacha sernika waży około 1285 g):
Białko: 17,68 gWęglowodany: 6 , 50 gTłuszcze: 4 , 48 gKcal: 139Jedna porcja sernika 45 g:
Białko: 7,95 gWęglowodany: 2 , 92 gTłuszcze: 2 , 02 gKcal: 62Dla porównania oryginalna wersja sernika bez
sera / z sernikiem w wersji light (całość ciasta):
Białko: 99,24 g / 227,22 gWęglowodany: 484 , 31 g / 83,57gTłuszcze: 285 , 49 g / 57 , 69 gKcal: 4943 / 1789Te dane chyba mówią same za siebie :)