ßßß Cookit - przepis na Sernik bez sera w wersji light (LCLF)

Sernik bez sera w wersji light (LCLF)

nazwa

Wykonanie

Moja nowa wersja sernika bez sera, który robiłam zanim rozpoczęłam dietę i wszędzie gdzie się znalazł robił furorę. Tym razem wersja z mniejsza ilością węglowodanów, tłuszczy i kalorii a większą zawartością białka.
Składniki na masę serową:
- ser twarogowy z mleka pasteryzowanego Fromage Frais Deli`light 0% tłuszczu (Delisse) 1 kg
- 1 budyń śmietankowy Winiary bez cukru
- sernix dr.Oetker`a 2 łyżki
- aromat do ciast (u mnie migdałowy)
- słodzik w płynie lub w proszku do wypieków
- 5-6 białek jaj (gdy są bardzo duże 5)
Składniki na spód/wierch:
- odżywka białkowa naturalna OstroVit 60 g
- odżywka białkowa sojowa naturalna Sojavit 85 60 g
- mielone siemię lniane 20 g
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka dużych jaj
- mleko sojowe niesłodzone firmy Alpro 100-120 ml
- słodzik w płynie
- aromat do ciast (u mnie migdałowy i arakowy)
- miękka margaryna Kasia 30 g
W pierwszej kolejności należy przygotować ciasto na spód i wierzch ciasta. Sypkie składniki połączyć razem, dodać żółtka jaj, margarynę - posiekać i wymieszać widelcem, następnie dolewać stopniowo mleko sojowe i dalej zagniatać aż powstanie jednolita, plastyczna masa. Trochę ponad połowę odkładamy do wyłożenia na spód ciasta, pozostałą część wkładamy do woreczka foliowego i do zamrażarki. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, spryskujemy beztłuszczowym sprayem, wykładamy dość cienką warstwę z większej części ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 160°C.
Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do dużej miski wlewamy 1 kg sera Deli`light, dodajemy 1 budyń śmietankowy, 2 łyżki sernix`a, słodzik w płynie lub proszku, aromat do ciasta (np. migdałowy). Masę mieszamy mikserem. Stopniowo dodajemy do masy ubitą pianę z białek i mieszamy łyżką. Masę wylewamy na spód ciasta. Na tarce z dużymi oczkami ścieramy pozostałą część zamrożonego ciasta.
Sernik pieczemy przez około 45-55 minut. Następnie powoli studzimy do temperatury pokojowej, a później wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Składniki odżywcze w 100g ciasta (cała duża blacha sernika waży około 1285 g):
Białko: 17,68 g
Węglowodany: 6 , 50 g
Tłuszcze: 4 , 48 g
Kcal: 139
Jedna porcja sernika 45 g:
Białko: 7,95 g
Węglowodany: 2 , 92 g
Tłuszcze: 2 , 02 g
Kcal: 62
Dla porównania oryginalna wersja sernika bez sera / z sernikiem w wersji light (całość ciasta):
Białko: 99,24 g / 227,22 g
Węglowodany: 484 , 31 g / 83,57g
Tłuszcze: 285 , 49 g / 57 , 69 g
Kcal: 4943 / 1789
Te dane chyba mówią same za siebie :)
Źródło:http://nienudnadieta.blox.pl/2013/10/Sernik-bez-sera-w-wersji-light-LCLF.html