Wykonanie
To chyba najmniej kaloryczny przepis na ciasto jaki zrobiłam !Składniki:- zmielone
wiórki kokosowe 40 g + 5 g (1 łyżka płaska) do posypania na wierzch- zmielone
migdały 20 g-
tarta marchewka 25g- 1/2 słoiczka
marchewki dla dzieci (Gerber) 65 g- 5
białek jaj- 2
żółtka-
oliwa z oliwek 5 ml- sojavit 85 -
białko sojowe 15 g-
mleko kokosowe z puszki 50 g- kilka kropel
olejku waniliowego do ciast lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 0,5 łyżeczki
sody- słodzik w płynie- szczypta
soli do ubicia piany z
białekW jednej miseczce łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy tartą
marchewkę,
marchewkę ze słoiczka,
mleko kokosowe,
oliwę,
olejek waniliowy do ciast oraz 2
żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy słodzik w płynie do smaku.Piekarnik nagrzewamy do 165°C. Blaszkę o wymiarach 24x30cm wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy Pam`em.W dużej misce ubijamy
białka jaj (z
solą) na sztywną pianę. Dodajemy trochę słodzika w płynie. Do miski z masą
marchewkową przekładamy 2 łyżki piany z
białek i delikatnie mieszamy łyżką, czynność powtarzamy jeszcze raz. Następnie po trochu przekładamy masę do dużej miski z pianą z
białek i mieszamy.Ciasto przelewamy na blachę, rozprowadzamy po całości. Na wierzch wysypujemy
wiórki kokosowe. Pieczemy około 25-30 minut - do suchego patyczka.







Składniki odżywcze dla całego ciasta:
Białko: 45,98 gWęglowodany: 14 , 64 gTłuszcze: 62 , 72 gKcal: 804 !!!Natomiast dla 1 porcji (17 g)
Białko: 2,17 gWęglowodany: 0 , 69 gTłuszcze: 2 , 96 gKcal: 37