ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

nazwa

Wykonanie

To chyba najmniej kaloryczny przepis na ciasto jaki zrobiłam !
Składniki:
- zmielone wiórki kokosowe 40 g + 5 g (1 łyżka płaska) do posypania na wierzch
- zmielone migdały 20 g
- tarta marchewka 25g
- 1/2 słoiczka marchewki dla dzieci (Gerber) 65 g
- 5 białek jaj
- 2 żółtka
- oliwa z oliwek 5 ml
- sojavit 85 - białko sojowe 15 g
- mleko kokosowe z puszki 50 g
- kilka kropel olejku waniliowego do ciast lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- słodzik w płynie
- szczypta soli do ubicia piany z białek
W jednej miseczce łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy tartą marchewkę, marchewkę ze słoiczka, mleko kokosowe, oliwę, olejek waniliowy do ciast oraz 2 żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy słodzik w płynie do smaku.
Piekarnik nagrzewamy do 165°C. Blaszkę o wymiarach 24x30cm wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy Pam`em.
W dużej misce ubijamy białka jaj (z solą) na sztywną pianę. Dodajemy trochę słodzika w płynie. Do miski z masą marchewkową przekładamy 2 łyżki piany z białek i delikatnie mieszamy łyżką, czynność powtarzamy jeszcze raz. Następnie po trochu przekładamy masę do dużej miski z pianą z białek i mieszamy.
Ciasto przelewamy na blachę, rozprowadzamy po całości. Na wierzch wysypujemy wiórki kokosowe. Pieczemy około 25-30 minut - do suchego patyczka.
Składniki odżywcze dla całego ciasta:
Białko: 45,98 g
Węglowodany: 14 , 64 g
Tłuszcze: 62 , 72 g
Kcal: 804 !!!
Natomiast dla 1 porcji (17 g)
Białko: 2,17 g
Węglowodany: 0 , 69 g
Tłuszcze: 2 , 96 g
Kcal: 37
Źródło:http://nienudnadieta.blox.pl/2013/10/Ciasto-marchewkowe.html