Wykonanie
Naprawdę baaaaaaaaardzo dobry i dietetyczny :)
Składniki na spód ciasta:
-
mąka z
migdałów 100 g
-
dynia pieczona 200 g
-
kakao gorzkie odtłuszczone 10 g
-
czekolada gorzka 90% (Wawel) 25 g
-
masło 20 g
- plus ewentualnie kilka kropel słodzika w płynie
Na masę
serową:
- 2 opakowania
serka philadelphia light (250 g)
- 2 opakowania
serka ricotta (500 g)
- 3
jajka- kilka kropel
olejku arakowego- słodzik w płynie do smaku
- 2 łyżki Sernix (dr.Oetker)
- kilka kropel
soku z cytrynyPo pierwsze trzeba upiec
dynię w folii aluminiowej przez 1h w 200°C. Następnie zdejmujemy skórę z dyni i pozostawiamy do ostygnięcia. Na zdjęciach jest około 1kg dyni.


Kolejnym krokiem jest zmielenie
migdałów (chyba, że mamy już zmielone w blenderze). Do
migdałów dodajemy puree z dyni, gorzkie
kakao, rozdrobnioną
gorzką czekoladę, rozpuszczone
masło oraz słodzik w płynie.
Wszystko razem miksujemy (ja używam do tego celu food procesora Philips ponieważ znacznie przyspiesza pracę).

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC. Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy beztłuszczowym sprayem. Następnie wykładamy surowe ciasto i rozprowadzamy po dnie blaszki. Pieczemy około 10 minut.
W tym czasie do umytego food procesora dodajemy
serek philadelphia,
serek ricotta, 3
jajka, 2-3 łyżki sernix`u dr.Oetker`a, kilka kropel
olejku arakowego, słodzik do smaku oraz kilka kropel wyciśniętej
cytryny. Wszystko razem miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli wydaje nam się za mało słodka dodajemy więcej słodzika w płynie (ale moim zdaniem nie ma co z tym przesadzać).
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150ºC. Masę
serową wykładamy na wcześniej podpieczony
czekoladowy spód i rozsmarowujemy po całości blaszki. Pieczemy około 35-40 minut.



Z podanej porcji wyszło mi 1050 g sernika. U mnie jedna porcja ma ok. 50 g:
Składniki odżywcze dla 1 porcji:
Białko: 5,10 g
Węglowodany: 1 , 86 g
Tłuszcze: 8 , 54 g
Kcal: 105 , 5
...............................................................................................................................................................
Składniki odżywcze dla 100 g sernika:
Białko: 10,2 g
Węglowodany: 3 , 72 g
Tłuszcze: 17 , 08 g
Kcal: 211