Wykonanie
Na pierwszy wpis omlet na słodko (porcja dla 2 osób)Składniki:3
jajka200ml
mleka 0%50g
mąki orkiszowejsłodzik w proszku do wypieków (ja używam stewi)szczypta
soli100g
truskawek50g
borówek5 ml
oliwa z oliwekPotrzebny będzie również papier do pieczenia oraz mała forma do pieczenia (moja ma wymiar 22 x 30 cm) + mikser :)Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C, formę wyłożyć papierem do pieczenia zaginając rogi tak aby masa nie wypłynęła poza papier.
Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę
soli,
żółtka zmiksować z
mlekiem,
mąką orkiszową, słodzikiem oraz
oliwą w
oliwek.Masę połączyć z ubitymi
białkami i wymieszać - ciasto będzie dość wodniste. Następnie przelać je na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć
owoce.Piec około 20minut, jeśli omlet zbyt szybko zacznie się przypiekać należy przykryć go folią aluminiową i piec dalej aż do całkowitego ścięcia masy.
Składniki odżywcze w całej porcji:
Białko: 37,4 gWęglowodany: 49,58gTłuszcze: 23,77gkcal: 569Omlet w wersji z
malinami i
borówkami: