ßßß Cookit - przepis na Ciasto z chleba tostowego z ricottą (sernik)

Ciasto z chleba tostowego z ricottą (sernik)

nazwa

Wykonanie

Czasem myślę że mam odrobinę nie po kolei w głowie, bo miewam takie chwile, że spojrzę na jakiś składnik w kuchni i ... prawie jak w moim prywatnym kinie :) - wyświetla mi się obraz tego, co z tego mogę przyrządzić. A dziś spojrzałam na chleb tostowy, któremu powoli kończył się okres ważności :)
No dobrze. Pomysł naprawdę świetny i wart powtórzenia. Podzielę się z Wami kilkoma moimi spostrzeżeniami:
- specjalnie nie podaję proporcji, bo robiłam ciasto na próbę, w maleńkiej blaszce. Po prostu dopasujcie ilość do swoich foremek.
- użyjcie pszennego, maślanego chleba tostowego
- porządnie namoczcie kromki w śmietance, mają być naprawdę mokre, ale nie mogą się rozpadać, bo trzeba je jeszcze posmarować serkiem.
- można ciasto piec trochę dłużej niż ja, prawdopodobnie będzie jeszcze bardziej śmietankowe
- warstwa serka między kromkami może być grubsza niż u mnie.
Jeśli spróbujecie, koniecznie podzielcie się opinią :)
Składniki :
chleb tostowy (u mnie wieloziarnisty, ale lepszy będzie zwykły, maślany)
śmietanka 36 %, schłodzona
serek ricotta (ewentualnie sernikowy)
laska wanilii
cukier puder
kilka łyżek gęstej śmietany + kilka łyżek cukru pudru
masło do posmarowania formy
Przygotowanie :
Podłużną foremkę typu keksówka smaruję masłem. Kromki chleba kroję na pół (chyba że macie odpowiednio wysoką formę). Śmietankę mieszam z ziarenkami wanilii i cukrem pudrem do smaku, zanurzam w niej wszystkie kromki- im lepiej nasiąkną śmietanką, tym efekt będzie smaczniejszy. Serek mieszam do smaku z pudrem. Układam po kolei namoczone w śmietance kromki, smarując je warstwą serka, aż do wypełnienia foremki. Resztę serka rozsmarowuję na górze. Piekę przez 35 minut w 185 stopniach C, po czym smaruję powierzchnię ciasta gęstą masą ze śmietany pomieszanej z pudrem i piekę jeszcze 5 minut. Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/08/ciasto-z-chleba-tostowego-z-ricotta.html