Wykonanie
O tego typu deserze jak smażone
banany słyszał chyba każdy - rzecz bardzo szybka i smaczna. Z
miodu i
masła w trakcie smażenia robi się coś w rodzaju sosu
toffi;
owoce wspaniale miękną, a ich smak zależy od użytych dodatków.


Składniki na 1 osobę :1 średnio dojrzały
banan (bez brązowych plam)1 łyżeczka
masła1 łyżeczka
miodu2 łyżeczki drobnych
wiórków kokosowych2 łyżeczki
płatków owsianych2-3 krople
wody różanej
czekolada do posypaniaDodatkowo : w wersji dla dorosłych 1 łyżka
rumu zamiast
wody różanejPrzygotowanie :Na patelni rozgrzewam
masło, dodaję
miód i układam pokrojone
banany. Od razu polewam je z góry
masłem, by nie ściemniały. Smażę na małym ogniu 2 minuty z każdej strony, ostrożnie je przewracając, po czym posypuję je wiórkami kokosowymi i
płatkami owsianymi. Jeszcze chwilę smażę, by się lekko zarumieniły. Na koniec skrapiam je
wodą różaną /lub
rumem. Podaję na ciepło, posypane
czekoladą.Przepis autorski.

