Wykonanie
Czy znacie zamiennik
kakao, jakim jest karob? To zmielone strąki drzewa świętojańskiego, które po wysuszeniu mają piękny brązowy kolor. Roślina ta ma sporo cennych dla nas właściwości, więc warto ją wykorzystywać, a świetnie nadaje się do deserów, ciast,
sosów czy - jak u mnie -
ciasteczek.Zresztą moje
ciastka to skarbnica smakołyków, bo znajdziecie w nich pyszne i zdrowe
jagody Goji,
suszone morele i chrupiące
płatki orkiszowe .Jeśli macie ochotę kupić sobie trochę takich smacznych dodatków, polecam Wam produkty firmy Fresano .





Składniki (ok. 20 sztuk):1 szklanka
mąki pszennej100 g. miękkiego
masła2
żółtka1
laska wanilii (ziarenka)0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 szklanki
cukru pudru0,5 szklanki suszonych
jagód Gojikilka łyżek płatów orkiszowych bio firmy Fresano1 pełna łyżka karobu firmy Fresano (ewentualnie
kakao)10 posiekanych
suszonych moreli1 łyżka gęstej, kwaśnej
śmietanyPrzygotowanie :Wszystkie składniki zagniatam w miękkie ciasto, dzielę je na kulki wielkości dużego
orzecha włoskiego, lekko spłaszczam i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 30 minut. Po upieczeniu przekładam
ciastka na kratkę - do ostygnięcia.Przepis autorski.


